Читај ми!

Десет нових авиона за "Ер Србију“

"Ер Србија" купује нове авионе. Десет "Ербасових" летелица нове генерације "А320нео" биће испоручено од 2018. до 2020. године, саопштено је на ваздухопловној изложби у Дубаију.

Десет "Ербасових" летелица "А320нео", које је наручила "Ер Србија", биће испоручено од 2018. до 2020. године, саопштено је на ваздухопловној изложби у Дубаију, јавља извештач РТС-а.

Цена авиона на тржишту премашује милијарду долара, али пошто су наручени као део велике наруџбине партнерске компаније "Етихад" из Абу Дабија, цена ће бити нижа.

Осим тога, како је у име Владе Србије, већинског власника "Ер Србије", саопштио Синиша Мали, "Ербас" прихвата да се за плаћање искористи и депозит, који је још 1998. године уплаћен за обнову флоте "Јата", тадашњег националног авио-превозника.

"Били смо на ивици да тај депозит изгубимо, међутим, заједно са нашим партнерима из 'Етихада' успели смо да испреговарамо нови договор са 'Ербасом' како би се тај депозит признао и прихватио као депозит за ових десет нових авиона", објаснио је Мали. 

Десет нових летелица треба да замени авионе који се тренутно изнајмљују, да би се постепено "пензионисали" сви постојећи авиони типа "боинг 737" који лете четврт века.

Тиме се испуњава и циљ новог руководства да "Ер Србија" постане авио-компанија светске класе јер ће, како каже генерални директор Дане Кондић, бити прва у региону која има ову, најмодернију флоту.

"Не само да смо полетели, него ћемо да полећемо још више и даље, још успешнији", поручио је Кондић. 

Ознака "нео" показује да је реч о летелицама са новом опцијом мотора који троше мање горива, јефтинији су за одржавање, мање загађују ваздух и тиши су од старих модела.

Откако је 2010. тај модел представљен на тржишту, наручено је безмало 2.500 летелица, што га чини најпродаванијим авионом у историји модерне авијације.

"Ер Србија" је већ отворила нову саобраћајну линију са београдског Аеродрома "Никола Тесла" до Абу Дабија у Уједињеним Арапским Емиратима. Ускоро се отварају и линије за Бањалуку, Букурешт, Љубљану и Праг.

Нове дестинације додатак су на претходних 25, колико је до сада у редовном саобраћају опслуживала национална авио-компанија.

"Ер Србија" планира да полети ка још 12 нових дестинација до 11 земаља и то између јануара и априла 2014. године, уз реорганизацију текућег реда летења како би се оптимизовале везе преко матичног аеродрома у Београду.

До јуна 2014. године "Ер Србија" ће опслуживати 39 дестинација у 30 земаља и понудити 73.000 седишта на више од 670 летова недељно.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво