Читај ми!

Како штедимо кад пара немамо?

На банковним рачунима у Србији има више од осам милијарди евра, а у сламарицама око три милијарде. Сви се питају: Ко то има новца да штеди? Једно објашњење је да криза новоди грађане да опрезније троше новац, а друго да у нашим банкама има много улога грађана из других земаља.

Овогодишња недеља штедње дочекала нас је с подацима да се на банковним рачунима у Србији налази више од осам милијарди евра, а у сламарицама - око три милијарде. Статистика каже да се током протекле године више штедело. Економисти то објашњавају чињеницом да криза наводи грађане да буду опрезнији, док се грађани питају: Ко то има новца да штеди?

С платом која једва прелази 40 хиљада динара, тешко се могу покрити и основни трошкови живота. Платите стан, рачуне, храну и - не остане вам ништа. То је свакодневица многих породица у Србији.

Велики број грађана тврди да немају могућност да било шта „оставе са стране".

Међутим, економисти тврде да, ако се изузме десетина становништва која живи испод линије сиромаштва, сви остали имају неке резерве. Није то, кажу, орочена штедња, него пре тзв. црни фонд. 

"Грађани, уместо да купе нешто, баш због кризе и питања шта ће бити сутра или за годину дана не одлучују се на тај корак и то је показатељ (кризе), управо у тој штедњи, која је на неки начин повећана баш због уздржавања од потрошње", објашњава уредник портала "Каматица" Душан Узелац.

Економски новинар листа "Данас" Ружа Ћирковић сматра да људи штеде на свему - на култури, на путовањима, изласцима, књигама.

"Много људи се у великој мери свега тога одрекло, нарочито ако има децу. Они сигурно штеде и верујем да је свако ко је иоле разуман има неку резерву", оцењује Ћирковићева.

Живот и статистика су, чини се, паралелни светови. Јер, да није тако, сви би имали бар по 1.000 евра уштеђевине, а планирали би да штеде и више. Друго објашњење је да осам милијарди евра у банкама није новац грађана Србије.

Доцент на Београдској банкарској академији Малиша Ђукић каже да разлике у каматним стопама у Србији у односу на оне у земљама у окружењу могу бити довољно јак мотив за грађане и правна лица из иностранства, да део свог новца положе на рачуне у Србији и тако допринесу расту штедње.

Економисти верују и да већина има мало више новца него што је спремна да призна. Такав став ће неке разљутити, неке охрабрити, али чини се и да је то, за сада, једино логично објашњење откуд три милијарде евра у сламарицама, колико се процењује да има.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво