Резани дуван јефтинији, али и штетнији

Све више људи због поскупљења цигарета одлучује се за јефтинију варијанту и купује резани дуван. Иако троструко јефтинији од цигарета, резани дуван је три пута штетнији по здравље, доказали стручњаци.

Осим за буџет, нелегална трговина и коришћење резаног дувана може да буде штетна и за здравље грађана, показују резултати анализа Пољопривредног факултета у Београду. Такав дуван је појачано канцероген због неодговарајућег складиштења и узгајања.

Ипак, све више људи због поскупљења цигарета одлучује се за јефтинију варијанту и купује дуван.

Земљорадник Србин Илија из Кикинде пушач је пуних тридесет година. Пре десет година одлучио је да уместо готових цигарета, пређе на мотање дувана. Цена и квалитет су били пресудни за њега.

"Месечно сам трошио око 7.500 на куповне цигарете, а за резани дуван платимо око 2.000 и то ми је довољно за месец дана", каже Илија.

Резани дуван који се продаје на уличним тезгама и пијацама, иако троструко јефтинији од цигарета, три пута је штетнији - доказали су стручњаци. Неадекватна амбалажа, али и неконтролисана производња ове биљке узрокује његова штетна својства.

Тржишни инспектор Ђорђе Поповић објашњава да резани дуван има велику влажност и изазива плесан у преко 60 одсто случајева више. "Кад се пуни, пуни се на један грам, а цигарета која је индустријска је 1,2 и 1,3 грама", каже Поповић.

Сваки дуван је штетан, без обзира на паковање и како се конзумира. Разлика постоји само у цени, поручују лекари.

Председница Комисије за превенцију употребе дувана Срмена Крстев каже да тај резани дуван у себи садржи пестициде у већој концентрацији и неке друге штетне материје.

"Али што се тиче фабрички прављених цигарета оне садрже велики број додатих хемијских материја које су исто тако штетне. Само бих вас подсетила да у дуванском диму постоји 7.500 хемијских материја, од чега је преко 70 канцерогених материја", рекла је Крстев.

Оквирном конвенцијом о контроли дувана предвиђено је да сви дувански производи морају у истој мери да повећају акцизе и порезе тако да се цене уједначе. Тако би резани дуван био једнако скуп колико и фабричке цигарете.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво