Читај ми!

Симпо, преседан или формула за дужнике

Око 180 највећих пореских дужника и даље у блокади. Поставља се питање да ли ће случај компаније "Симпо" бити преседан или формула за решење проблема. Подржављење приватне фирме оправдано је само ако држава брзо нађе доброг купца, сматрају поједини стручњаци.

Претварање пореског дуга "Симпа" у већинско власништво државе у том предузећу отвара питање да ли је то преседан или формула за решење проблема још 180 највећих пореских дужника чији рачуни су и даље блокирани.

Стручњаци упозоравају да је тешко проценити ко је таквим потезом на добитку, јер преузимањем удела у приватним фирмама, осим пореског, држава добија и сразмерен део дуга који те фирме имају, најчешће због банкарских кредита.

Привремено - то је једина реч којом и привредници и стручњаци, правдају потез државе и "Симпа". Подржављење приватне фирме оправдано је само ако јој држава брзо нађе доброг купца.

Економиста Малиша Ђукић каже да би дугови који су преузети, у смислу неке финасијске исплативости, продајом или потенцијалним растом прихода морали да буду неутралисани.

"Сви ми као порески обвезници не бисмо требали да сносимо терет преузимања, односно сервисирања тих дугова кроз коришћење новца који плаћамо путем пореза", каже Ђукић.

Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа сматра да је некоректно од менаџмента "Симпа" који се богатио исплаћујући дивиденде, да сад пребацује социјални проблем 4.500 радника у двориште државе и на политички терен.

После "Симпа", највећи порески дужник који је и даље у блокади јесте "Мера Инвест" са 784 милона динара дуга, нешто мање дугује "Симекс", а следе "Агро Сурчин", "Дунав агрегати" и "Нишка пивара".

"Њима наплаћујемо тако што им се сваког дана средства скидају са рачуна, они нису подносили захтев за репрограм, нису дали средства обезбеђења, фактички су прећутно пристали да им скидамо средства са рачуна", каже помоћница директора Пореске управе Рада Костић.

Пет предузећа је тако у потпуности измирило дуг, још толико је ушло у репрограм или им жалбени поступак још траје. Осталих 180 има блокиране рачуне.

"Врло је тешко пронаћи универзалан рецепт који би био примењив код свих великих пореских дужника, јер су узроци настанка тих дуговања различити од компаније до компаније, варира структура тих производа, варира конкурентност", сматра Ђукић.

Држава би требало да се руководи економским, а не социјалним критеријумима када доноси одлуке о подржављењу, сматра струка. Добрих примера је било, не тако давно држава је преузела "Електро Рачу". Све се завршило партнерством са "Јуром" која шири капацитете. "Србијагас" био је привремени власник "Параћинске стакларе", која је сачекала бугарског купца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво