Читај ми!

Скица за портрет министра финансија

Владајућа коалиција тражи замену за Млађана Динкића, који броји последње дане као министар финансија. Неко на тој функцији требало би да буде стручан и имун на политичке притиске. Партијски кадар, домаћи или страни стручњак, ко год био, мора да има и политички кишобран.

Млађан Динкић броји последње дане као министар финансија, макар у овом мандату, а у владајућој коалицији траже замену. Још се не зна ко ће предводити један од најважнијих ресора, али се зна да Динкићевог наследника чека превише дугова, а премало новца у државној каси.

Министар финансија требало би да буде стручан, спреман на болне резове, имун на политичке притиске, а ипак са политичком подршком. То је, како сматрају поједини економисти, фоторобот министра финансија какав је потребан Србији, а поставља се питање има ли таквог у страначким клупама.

Координатор Економског савета СНС-а Миленко Џелетовић каже да би у складу са искуством,  вероватно нека нестраначка личност била независнија.

"Одговорно тврдим као човек који координира економским саветом СНС-а да је опредељење и првог потпредседника и свих страначких органа да, ако то буде и страначка личност, човек буџетска средства расподељује на основу принципа, критеријума, на основу инвестиционих приојекта, а не политичке припаднисти", истиче Џелетовић.

Човек који није везан страначким ланцима више ће водити рачуна о грађанима, мање о партији, сагласни су економисти. То се, међутим, није показало довољним. Нестраначка личност Диана Драгутиновић водила је финансије од 2008. до 2011. године. Неспоран стручњак коме су руке биле везане, тако је виде поједини економисти. Смењена је пре истека мандата.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња каже да Диана Драгутиновић очигледно није била довољно јака, па је морала да буде склоњена.

"Зависи од персоналног решења, увек то зависи, али зависи и од политичке консталације и од тога да ли имате ветар у леђа или ветар у лице, Дијани се потрефило да је почео јак ветар да јој дува у лице", каже Црнобрња.

Партијски кадар, домаћи или страни стручњак, ко год био, мора да има политички кишобран.

"Ми смо имали ту опцију да је Американац био председник Владе, Милан Панић јесте српског порекла, али је био Американац. Имао је приличну независност док му се тај кишобран није склонио, односно док онај који га је поставио није проценио да ради против његовог интереса", каже Црнобрња.

Ипак и са јаким политичким леђима остаје питање уцењивачког потенцијала осталих у коалиционој Влади.

"Ако по природи ствари долази из најаче странке, има и најачу заштиту у смислу било каквих притисака, ако било ко од коалиционих партнера не буде спреман на такву врсту јавних финансија онда ће СНС бити спреман и на оно што је можда најскупље сада за Србију, а то је да се и иде на изборе", каже Џелетовић.

Осим отпорности на притиске странац би могао да донесе ново знање, вредно искуство и спремност на резове. С друге стране, поједини економисти сматрају да би стручњаку из иностранства требало пола године само да упозна прописе и амбијент.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво