Читај ми!

Стиже ново гориво

Од августа, и производња и промет дизела Д2 и моторни бензин од 95 октана на нашем тржишту биће забрањени. Као замена за Д2, на пумпе, стиже ново и квалитетније гориво које ће се звати гасно уље и намењено је искључиво приоритетним потрошачима. Продаваће се искључиво на одређеним пумпама, углавном у насељеним местима и на локалним путевима, али не и на магистралним и ауто-путевима.

Нафташи ће наредних дана моћи да продају дизел Д2 и моторни бензин од 95 октана, само ако је нешто остало у аутоматима на пумпама. Од августа, и производња и промет тих деривата на нашем тржишту биће забрањени. Као замена за Д2, на пумпе, стиже ново и квалитетније гориво које ће се звати гасно уље 01, и намењено је искључиво приоритетним потрошачима.

Ново гориво, гасно уље користиће: идустриске и грађевинске машине, војска, железеница, бродари а највише пољопривредници. Продаваће се искључиво на одређеним пумпама, углавном у насељеним местима и на локалним путевима, али не и на магистралним и ауто-путевима.

Петар Станојевић, помоћник министра енергетике, развоја и заштите животне средине каже да је намењен за привреду, а не широку употребу.

"Контролисаће се тако што ће возачи при куповини морати да дају саобраћајну дозволу. Значи тачно наменски се купује за возило", каже Станојевић.

Пољопривредници ће морати да показују и потврдуу да су регистру газдинства али ће за њих и даље важити ниже цене. Међутим, сељаци траже и да им гориво увек буде доступно.

Пољопривредници из Зрењанина и Кикинде кажу да им је битно да гориво буде доброг квалитета и да може да се набави на пумпама у околини.

У НИС-у кажу да ће производњу диктирати захтеви тржишта и да је ново гориво еколошки знатно чистије. Има 10 пута мање сумпора него код класичног дизела.

"То је у уквиру европских закона. Ми смо спремни да испунимо све обавезе које је одредила држава од 1. августа. Оне ће зависити од количина које буду затражене од пољопривредника ако ми победимо на тендеру", каже Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.

Јелица Путниковић из Балкан магазина каже да је слично урадила и Хрватска која има специјално гориво.

"Земља која је сада чланица Европске уније направила је ту лепезу приоизвода да испуњава еколошке стандарде које прописује Унија а да то опет буде добро за потрошаче", каже Путниковићева.

Дизел Д2 одавно се не производи и не продаје у земљама Европске уније, а нема га више ни у региону.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво