Читај ми!

Сваки трећи незапослен у Србији

Министарство финансија очекује да се заустави раст броја незапослених, али послодаваци и синдикати очекују нова отпуштања. Прошле године без посла у Србији остало 19 хиљада радника, а за прва четири месеца ове године, пет хиљада мање. Незапослен је сваки траћи грађанин који би да ради.

Прошле године без посла је остало 19 хиљада радника, а за прва четири месеца ове године, само пет хиљада мање. И док у Министарству финансија и привреде очекују да се заустави раст броја незапослених, послодаваци и представници радника оцењују да следе нова отпуштања.

Готово сваки трећи који би да ради нема посао. Од почетка године, 14.309 радних књижица пренето је из фирми на Биро рада, придружујући се армији од готово 800 хиљада незапослених, колико их је на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Број незапослених на евиденцији почетком године нешто је већи, јер се многи пријављују због могућности укључивања у активне мере које спроводи Национална служба за запошљавање.

Међутим, представници радника тврде да је ситуација лошија, односно да је ове године двоструко више људи, чак 30 хиљада, остало без посла.

"На основу наших резултата отпуштања и отказа, са терена, јер ми смо људи који раде на терену, имају контакт, ја потпуно одговорно тврдим да је тај податак много већи - милион и 50 хиљада је тренутно у Србији незапослених" каже Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.

У Министарству финансија и привреде кажу да се може очекивати успоравање раста броја незапослених, а за неколико година и веће запошљавање, под условом да у међувремену привреда, сваке године, расте од пет до седам одсто. Тај оптимизам не деле привредници - сваки други очекује да ће пре отпуштати него запошљавати.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца каже да у наредним месецима може доћи до малог побољшања због сезонских послова, али да ће на јесен већ доћи до пада запослености.

"До веће запослености може да дође дугорочно само ако променимо начин понашања и вођења државе. Ми смо у апсурдној ситуацији да 31 одсто људи ради у држави, а просек у Европи је 10 до 12 одсто. Не производе ништа, издржава их привреда", каже Рајић.

У приватном сектору је око милион радника који, практично, издржавају 2,5 милиона људи - пола милиона запослених у јавном сектору, милион и по пензионера и око милион незапослених. Економисти кажу - може и горе.

"Кризу незапослености у Србији није могуће решити инстатнт мерама већ структурним системским мерама и сачекати неколико година да дају резултате, а неминовно је да нас ова висока стопа преко 20 одсто прати у наредних неколико година", каже Никола Алтипармаков из Фискалног савета.

Што значи - после реформи и неколико година привредног раста, могло би да дође до значајнијег запошљавања.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво