Уговор "Колубаре" са шведском компанијом

Рударски басен "Колубара" и ЕПС потписали уговор са компанијом Сандвик из Шведске за набавку одлагача за систем багер-транспортер-одлагач на површинском копу "Поље Ц". Уговор вредан 14,4 милиона евра.

Електропривреда Србије (ЕПС) и Рударски басен "Колубара" потписали су уговор са компанијом Сандвик из Шведске за набавку одлагача за систем багер-транспортер-одлагач на површинском копу "Поље Ц", вредан 14,4 милиона евра.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић изјавио је након потписивања да је овај уговор веома битан за ЕПС и да ће имати позитивне ефекте на пословање тог предузећа, а смањиће и загађење животне средине.

Како је навео, ово је трећи уговор у оквиру пројекта "Унапређење заштите животне средине у РБ "Колубара" који је вредан 181 милиона евра.

Обрадовић је нагласио да је финансирање целог пројекта обезбеђено из кредита Европске банке за обнову и развој од 80 милиона евра, кредита од 65 милиона евра од немачке Развојне КфW банке, девет милиона евра је бесповратна помоћ Владе Немачке, док 27 милиона евра обезбеђује ЕПС.

Обрадовић је рекао да ће до краја 2013. године бити испуњен тај план инвестиција од 181 милиона евра.

Директор Рударског басена "Колубара" Милорад Грчић оценио је да овај уговор за "Колубару" значи унапређење производње и стабилност целе електропривреде Србије.

Грчић је рекао да то предузећа испуњава план инвестиција за 2013. годину и да то говори да рударски део електроприведе ради добро.

"Ми из 'Колубаре' гарантујемо ваљану и прецизну реализацију пројекта", рекао је Грчић.

Представник фирме Сандвик Стефан Хинтерхолзер изјавио је да је за овај пројекат 65 одсто добављача ангажовано из Србије и истакао да је задовољан сарадњом са ЕПС-ом и да се нада да ће се та сарадња наставити.

Реализацијом целог пројекта "Унапређење заштите животне средине у Рударском басену Колубара" унапредиће се технологија експлоатације угља, повећаће се енергетска ефикасност термоелектрана (ТЕ Никола Тесла и ТЕ Морава) које овај угаљ користе за производњу електричне енергије, а биће смањени и негативни утицаји на животну средину.

Збирне годишње уштеде процењене су на 26 милиона евра, док је предвиђена и уштеда од милион тона угља годишње.

Емисије у електранама које користе угаљ из РБ "Колубаре" смањиће се за око три одсто годишње у односу на садашње, као и количине пепела и шљаке за 885.000 тона по години. Предвиђено је да реализација траје 3,5 године.

Рударски басен "Колубара" је највећи угљенокоп у Србији и обезбеђује угаљ за производњу више од 50 одсто струје за српско тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво