Читај ми!

"Пејпал" доступан у Србији

Компанија за плаћање преко интернета "Пејпал" од данас ради и у Србији. У првој фази куповина и слање новца у иностранство биће омогућено само физичким лицима.

Један од најпознатијих сервиса за плаћање преко интернета "Пејпал" коначно је доступан и у Србији, у почетку само за физичка лица.

Регистрацијом на сајту paypal.com, куповина може да почне. Помоћу глобалног сервиса за плаћање на интернету, лакше и безбедније, могу се купити производи из светских продавница или са сајтова повезаних са тим сервисом.

"Ја сам користио Пејпал пре једно пет, шест година. Овај систем у суштини представља сигурност. Разлог зашто је толико популаран је због тога што оним људима који се боје да плаћају картицама омогућује да не плаћају картицама", објашњава интернет стручњак и корисник "Пејпала" Драган Варагић.

После првог пријављивања на "Пејпал" и остављања података о картици, сваки следећи пут није потребно остављати податке. На пошиљку која није вреднија од 3.000 евра, плаћа се царина од 10 одсто, плус ПДВ од осам или 20 одсто..

"Грађани ће имати директне користи због тога, што због појачане конкуренције. Сигурно је да ће домаћи произвођачи бити принуђени да неке цене коригују, јер ће за исту врсту робе или услуга моћи да се такмиче на глобалном тржишту", истиче министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Љајић очекује да ће други ефекат за привреду бити раст привредне актвиности, након што и друга фаза "Пејпала" профункционише.

Интернет економија је у порасту. Према подацима Народне банке Србије, прошле године, из наше земље је преко иностраних сајтова обављено близу милион трансакција вредних око 170 милиона евра. Привреда ће још чекати на могућност да брже и једноставније послује.

"Надамо се да ће врло брзо бити решени технички проблеми у вези плаћања фирми. Јако нам значи што ћемо као сав нормалан свет моћи да тргујемо на И-беј аукцијама. Прва уштеда је што не морате да бринете много о крађи идентитета, немате непотребне трансакције и што можете до одређених износа да добијете робу на кућну адресу", каже привредница Оливера Јовић.

Из седишта компаније саопштено је да су срећни што српским потрошачима могу да понуде лако и једноставно решење за куповину преко Интернета. "Пејпал" ради у 190 земаља.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво