Читај ми!

Потписан уговор за развој АЛАС-а

У Абу Дабију потписан уговор између "Југоимпорт СДПР-а" и компаније EARTH из Емирата о заједничком развоју и опремању ракетног система АЛАС. Потписивању уговора присуствовао вицепремијер и министар одбране Александар Вучић. Уговор представља значајан тренутак за српску наменску индустрију, саопштило је Министарство одбране.

Представници српске компаније Југоимпорт СДПР и компаније Emirates advanced research and technology holding (EARTH) су у Абу Дабију потписали уговор о заједничком развоју и опремању ракетног система АЛАС. Уговор дефинише нове генерације ракетних система сличних и већих домета и претходи уговору за заједничку производњу и испоруку великих количина, како ових ракета, тако и целог ракетног система и свих његових компоненти, саопштило је Министарство одбране Србије.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић присуствовао је у потписивању уговора, наводи се у саопштењу  и додаје да је ово значајан тренутак за српску ракетну индустрију, за фабрике као што су "Крушик", "Телеоптик" и "УТВА".

Уговор су потписали директор "Југоимпорт СДПР-а" Југослав Петковић и један од директора компанија EARTH Салем ел Абри.

"Овде се ради о великој инвестицији која ће значајно убрзати и наш развојни процес и нове технолошке могућности из најсофистицираније области ракетне технике, као и развоја сензора за вођење и управљање ракетама", рекао је заменик директора "Југоимпорт СДПР"-a Ненад Милорадовић после потписивања уговора.

Према његовима речима, ракетни систем АЛАС је вероватно артиљеријско оружје будућности Србије и партнерских земаља.

"То је модуларни систем који функционише пре свега у стандардном артиљеријском концепту, такозваном 'нон лајн сајт'. Не постоји директан контакт са циљем пре лансирања. Циљ се налази веома далеко у тактичкој дубини од 25 километара, а подаци о циљу долазе са осматрачких станица", објашњава Милорадовић.

Ракетни систем је АЛАС први пут је представљен на сајму наоружања и војне опреме у Абу Дабију 2007. године.

Војни коментатор политике Мирослав Лазански каже да је АЛАС врло конкурентан и по цени и по карактеристикама, и да одговара Емиратима, јер га је могуће интегрисати на разне врсте платформи и има солидан домет.

"Уговор између Емирата и Србије је у сваком случају најбољи појединачни посао који смо вероватно постигли у последњих неколико година. Он значи ревитализацију српске одбрамбене индустрије", каже Лазански и додаје да УАЕ може преко Србије да дође до врло респектабилних војних технологија, што не може у сарадњи са западним земљама.

Нови посао који очекује српске фабрике наоружања део је тренда раста уговорених извозних послова који последњих бележи наша војна индустрија. У 2011. години уговорено је 360 милиона долара извоза, а прошле године 440 милиона долара. Извозни адути су поред муниције, самоходна хаубица "нора", ракетни систем "бумбар", школски авион "ласта", а то би ускоро могли бити и беспилотне летелице "врабац" и "пегаз" и нови авион "кобац".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво