Читај ми!

Милиони евра изгубљени због корупције

Корупција у јавним набавкама однесе 600 милиона евра, изјавио председник Скупштине Небојша Стефановић. За примену закона о јавним набавкама потребно је добро окружење и акциони план, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Управа за јавне набавке и представници Твининг пројекта Европске уније (ЕУ) одржали су у Београду конференцију поводом завршетка пројекта "Јачање јавних набавки у Србији".

Циљеви пројекта који је трајао 27 месеци јесу развој стабилног, транспарентног и конкурентног система јавних набавки у складу са стандрдима ЕУ преко институционалног јачања, изградње капацитета и упознавања јавности са тематиком јавних набавки.

Председник Народне Скупштине Небојша Стефановић рекао је да због злоупотреба у јавним набавкама Србија годишње губи више од 600 милиона евра, што је непосредна штета, док је посредна много већа, па је Србији потребна системска борба против корупције.

Стефановић је рекао да је проблем контроле јавних набавки кључно питање у коме Скупштина Србије жели да покаже одлучност у борби против корупције.

Корупција је претила да угрози темеље читавог система државе, а системска борба против корупције је један од основних задатака нове владе, истакао је Стефановић.

Србији је потребна хармонизација Закона о јавним набавкама са прописима ЕУ, због нас самих и бољег функционисања државе, сматра Стефановић.

За примену Закона о јавним набавкама потребно је добро окружење и акциони план за примену тог закона, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Дежер је истакао да је не мање важна контролна функција у јавним набавкама и да ће ЕУ наредне године инсистирати на контролној функцији буџетске инспекције у Србији.

Борба против корупције подразумева постојање ризика од корупције које треба сузбити, јер Србија реализује три до четири милијарде евра јавних набавки годишње, а неправилности су у протеклим годинама откривене на набавкама укупне вредности око 800 милиона евра, навео је амбасадор ЕУ.

Забрињава и број преговарачких поступака, без расписивања јавног позива, због хитности набавке, рекао је Дежер и навео да је претпрошле године било око три милијарде динара таквих набавки, а од почетка ове године око осам милијарди динара, што ствара разлог за сумњу да је било злоупотреба.

У јавним набавкама важна је и конкуренција, осим у изузетним случајевима где су у питању национални интереси, оценио је Дежер. Дежер је навео да пада број понуђача по једном тендеру, са некадашњих осам на 2,6 понуда по једном тендеру, што није добро, јер је то показатељ смањене конкуренције и даје разлог за сумњу да је било злоупотреба.

Амбасадор Краљевине Данске у Србији Мете Кјуел Нилсен рекла је да је од почетка пратила примену закона о јавним набавкама у Србији и оценила да ће то бити позитиван сигнал за стране инвеститоре да дођу и инвестирају у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво