Читај ми!

Милијарде од сунца

На пролеће у Србији почиње градња највећег соларног парка у Европи. Инвестиција вредна милијарду и 755 милиона евра. Соларни парк биће у југоисточној Србији.

Неразвијеном југоистоку Србије стижу инвестиције у вредности од милијарду и 755 милиона евра. На пролеће би требало да почне изградња највећег соларног парка у Европи. То обећава инвеститор, компанија "Секјурум еквити партнерс интернешенел", која је са Владом крајем октобра потписала Уговор. Према најавама, Србија ће уз соларни парк добити и три нове фабрике.

У Србији се може добро зарадити и од сунца, јер је овде зрачење чак 40 одсто веће од централноевропског просека. То је уз квалификовану радну снагу и ажурност државних институција, инвеститору био, како каже, главни мотив да у нашој земљи гради соларни парк снаге 1.000 мегавата. Отуд и симболични назив пројекта – Један гига.

"Ми смо са Владом Србије потписали кровни споразум, правно обавезујући међу странама који дефинише детаље и рокове у вези са реализацијом пројекта. Планирамо да до априла следеће године добијемо све неопходне дозволе за изградњу и кренемо у физичку реализацију", каже директор "Секјурум еквити партнерс интернешенел" Иван Матејак.

Инвеститор се обавезао да ће пројекат завршити до 2015. године. Соларни парк простираће се на 3.000 хектара. И Влада и инвеститор тврде да ће се користити искључиво непољопривредно, запуштено земљиште.

Соларни парк биће у југоисточној Србији, али још није утврђено место, али оно што се зна јесте да неће бити на једној него на неколико локација. Помиње се подручје Врања, Димитровграда и Пирота.

Од те инвестиције годишње се очекује 28 милиона евра прихода, само од пореза. Министарка енергетике Зорана Михајловић истиче вишестуки економски значај тог пројекта.

"Није у питању само соларни парк него су у питању и компаније које ће бити направљене за производњу како соларних панела тако и компаније које ће се, заправо, бавити производњом  електричне енергије и соларне електране. Три компаније које ће бити направљене запослиће негде око 700, 800 људи", рекла је Михајловићева.

Подстицајне тарифе за соларну енергију су 23 евроцента за киловат-час, али држава неће имати те трошкове.

Директор Иван Матејак каже да од Србије за реализацију те инвестиције не траже ниједан вид постицајних мера, што је данас тенденција у обновљивим изворима енергије.

Фирма "Секјурум еквити партерс интернешенел" регистрована је на Малти, а седиште је у Америци. Извођач радова је "МX group", која ради по технологији трећег произвођача соларних панела у Европи.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво