Читај ми!

Руски гас за енергетску стабилност

Српски и руски министри енергетике потписали споразум о испорукама природног гаса из Русије, који ће допринети енергетској стабилности Србије. Споразум је знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди, каже министарка Зорана Михајловић. Постоје перспективе за повећање робне размене две земље, рекао руски министар Александар Новак.

Представници влада Русије и Србије потписали су у Београду споразум о испорукама природног гаса Србији, који ће допринети енергетској стабилности Србије и омогућити сигурност испоруке тог енергента у наредној деценији.

Споразум су у Влади Србије, у присуству премијера Ивице Дачића, потписали министарка енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић и министар енергетике у Влади Руске Федерације Александар Новак.

Споразум предвиђа годишњу испоруку од пет милијарди кубика гаса Србији до 2021. године, а могао би, како се процењује, да допринесе да се с почетка наредне године цена гаса са 470 долара за 1.000 метара кубних спусти на 420 долара.

Министарка Михајловић је рекла да је данашњи споразум знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди и да ће имати довољно гаса у будућности. Михајловићева је додала да је споразум кровни на 10 година, а да следе годишњи споразуми о количинама и ценама између "Србијагаса" и "Гаспрома".

Она је, такође истакла да ће пројекат Јужни ток добити статус националног пројекта и да очекује да ускоро буду решена процедурална питања.

Министарка је указала на велики значај инвестиција у српску енергетику, не само за тај сектор, већ и за цео приевредни развој земље.

Руски министар Новак је рекао да споразум предвиђа испоруку пет милијарди кубика гаса годишње. "Пред нама је задатак унапређења сарадње у области нафте, гаса, електричне енергије, аграра, културе и других области, рекао је Новак и нагласио да постоје перспективе за повећање робне размене две земље.

"Обим руских инвестиција у економију и привреду Србије биће милијарду долара", додао је Новак.

Ускоро стратешки споразум Србије и Русије

Премијер Дачић је рекао да ће споразум обезбедити дугорочну испоруку гаса Србији и тиме у наредној деценији обезбедити стабилност у испоруци тог енергента.

Дачић је нагласио да очекује ускоро и потписивање стратешког споразума Србије и Русије, чији ће део бити данас потписани споразум о гасу.

"Наш циљ је да то стратешко партенерство буде операционализовано активностима Владе Србије, јер је неопходно да иначе неспорно историјско пријатељство и блискост две земље и народа буду преточени у сарадњу у свим сегментима друштва", рекао је Дачић.

Премијер је закључио да ће споразум о испоруци руског гаса бити још један корак у учвршћивању односа Србије и Русије.

Дачић је рекао да се у наредном пероду очекује реализација више заједничких пројеката тако да је све спремно да следећег месеца буде отворена ревитализована рафинерија нафте у Панчеву.

"Очекујемо и званично је најављено да у децембру почну радови на изградњи гасовода Јужни ток у Руској федерацији", подсетио је председник Владе Србије и изразио наду да ће тај нафтовод ускоро почети да се гради у Србији, што је веома важан пројекат за Србију и инвестиција вредна нешто мање од две милијарде евра.

Премијер је рекао да се ускоро очекује договор о руском кредиту за стабилизацију буџета Србије као и кредиту за српске железнице. Према његовим речима, за реализацију таквих инвестиција битно је да руске банке буду присутне у Србији, што би била адекватна подршка повећању обима робне размене две земље.

Дачић је указао да постоје велике могућности за повећање извоза из Србије, посебно пољопривредних производа, на руско тржиште. Он је додао да се очекује завршетак договора за учешће руских компанија у стратешком партнерству за Железару Смедерево, као и куповину других предузећа, као што је фабрика вагона.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво