Читај ми!

Две трећине "хитних" јавних набавки

Јавне набавке у Србији одликује веома низак ниво транспарентности, оценила помоћница директора Управе за јавне набавке Данијела Бокан. Више од две трећине уговора склопи се по хитном поступку и само са одређеним понуђачем у преговарачком процесу, истакла Бокан.

Помоћница директора Управе за јавне набавке Данијела Бокан рекла је да јавне набавке у Србији одликује "веома низак ниво транспарентности", додавши да се 68 одсто уговора склопи по хитном поступку и само са одређеним понуђачем у преговарачком процесу.

"Постоје, међутим, и позитивни примери који би требало да послуже као узор осталима на који начин би требало спроводити јавне набавке", рекла је Боканова.

Како је истакла,  најбоље резултате у погледу транспарентности и конкуренције процеса јавних набавки у категорији државних јавних предузећа, према анализи Управе за јавне набавке, остварило је предузеће "Национални парк Тара" из Бајине Баште са 5,6 понуда по поступку и без склопљених уговора са само једном понудом.

На конференцији која је била посвећена најтранспарентнијим наручиоцима у процесу јавних набавки у првој половини 2012. године, саопштено је такође да је међу здравственим установама највећу транспаретност и конкуренцију остварио "Дом за смештај одраслих лица Кулина" са пет понуда по уговору и без преговарачких поступака.

У категорији јавно-комунално предузећа најуспешнија је била "Дирекција за изградњу општине Параћин" са 4,2 понуде по поступку.

Од органа градске и општинске управе најуспешнији је био Црвени крст Новог Сада - градска организација, са 10 понуда по уговору и без склопљених уговора са само једним понуђачем.

У категорији органа државне управе најбоље резултате показала је Канцеларија за европске интеграције са 6,7 понуда по уговору.

Боканова је указала и да се великом броју случајева уговори већ годинама склапају увек са истим понуђачем, што су примери које ће ова управа убудуће морати детаљније да испита.

Она је најавила да ће Управа до краја године својим странкама омогућити добијање савета путем електронске поште, а такође ће моћи да користе и додатне телефонске линије за консултације.

Према њеним речима, овакве услуге уводе се јер се очекује да ће нови Закон о јавним набавкама унети велики број измена у том поступку, па ће бити много заинтересованих да се правовремено о тим изменама информишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво