Читај ми!

Отворена "Фијатова" фабрика у Крагујевцу

Компанија "Фијат аутомобили Србија" отворила у Крагујевцу нову фабрику. "Фијат" изабрао Србију због привлачног окружења за стране инвестиције, рекао први човек групације "Фијат-Крајслер" Серђо Маркионе. Новоотворена фабрика једна од најмодернијих у свету, рекао премијер Мирко Цветковић.

У Крагујевцу је отворена фабрика "Фијат аутомобили Србија" (ФАС), заједнички пројекат Владе Србије и италијанског "Фијата". То је највећа инвестиција у Србији у протеклих неколико деценија, вредна око милијарду евра, од које се очекује да значајно допринесе опоравку домаће привреде.

На први модел "фијата 500 Л" потписали су се премијер Србије Мирко Цветковић, председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, први човек групације "Фијат-Крајслер" Серђо Маркионе и генерални директор ФАС-а Антонио Ћезаре Ферара.

Премијер Мирко Цветковић истакао је да ће новоотворена фабрика "Фијат аутомобили Србија" (ФАС), једна од најмодернијих фабрика аутомобила у свету, ексклузивни модел производити у Србији.

Цветковић је рекао да ће заједнички пројекат Владе Србије и "Фијата" подићи углед наше земље и донети профит "Фијату", али и Србији као партнеру у том послу.

Премијер Цветковић је на свечаном отварању фабрике ФАС нагласио да је инвестиција од милијарду евра у ту фабрику вероватно највећа инвестиција у било који производни капацитет у Србији уопште, а неколико деценија уназад сигурно, и додао да ће у пуној производњи бити запослено 2.500 радника и још 10.000 посредно.

Генерални директор групације "Фијат Крајслер" Серђо Маркионе рекао је да су отварањем нове фабрике успешно завршене интензивне припреме дуже од три године, а данашњи дан представља нови почетак за ту потпуно редизајнирану фабрику и најмодернији индустријски погон са најсавременијом технологијом "Фијата".

Према његовим речима, у пуном капацитету у фабрици ће се производити око 200.000 аутомобила годишње, а нови модел "фијат 500 Л" појавиће се на тржишту следеће јесени.

Маркионе је истакао да је "Фијат" изабрао Србију за улагање због привлачног окружења за стране инвестиције, јаке индустријске традиције и младе, висококвалификоване радне снаге.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да је данашњи дан у коме је отворена фабрика "Фијат аутомобили Србија" изванредан и да је добро што се "Фијат" вратио кући.

"Ово је изванредан дан за Крагујевац, Шумадију, али и читаву Србију, јер без извозне привреде Србија не може да се стабилизује", рекла је Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић, која је и вршилац дужности председника Републике, рекла је да је сада "Фијат" на потезу, који треба да покрене и серијску производњу новог модела "500 Л"

"Ако планирани број аутомобила и крене и има све оне перформансе о којима смо данас слушали, сигурно да је дивно што се 'Фијат' вратио кући", рекла је Ђукић Дејановић.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић рекао је да је данашњи дан један од најважнијих за тај град, јер се догодило оно што су грађани Крагујевца и сањали.

"Добили смо фабрику какве нема у Европи и свету, а добили смо и нови модел аутомобила", рекао је Стевановић и додао да ће, поред производње аутомобила, отварање "Фијатове" фабрике у Крагујевцу допринети и запошљавању грађана и почетку разрешавања великих проблема у годинама кризе.

Стевановић је рекао да је градска управа финансирала реконструкцију улица за потребе нове фабрике, као и да је ту фабрику ослобила локалних такси и пореза и додао да је неопходно да се заврше радови на повезивању Крагујевца с Коридором 10 и да се изгради јужна обилазница.

Иначе, Влада Србије и "Фијат" 29. септембра 2008. потписали су уговор о оснивању компаније "Фијат аутомобили Србија".

У заједничком привредном друштву, гигант из Торина има 67, а држава Србија 33 одсто удела. У истој сразмери је та велика инвестиција у Србији финансирана, а по истом принципу делиће се и приходи.

Фабрика аутомобила у Крагујевцу пројектована је за производњу око 300.000 аутомобила годишње, а тренутно је опремљена за производњу око 200.000 возила.

Комплекс у Крагујевцу простире се на око 1,4 милиона квадратних метара, од чега је више стотина хиљада квадрата под кровом, што је највећи објекат те врсте у југоисточној Европи.

Као подршка ФАС-у у Крагујевцу, у истом граду су и традиционални "Фијатови" добављачи и кооперанти: "Мањети Марели", СИГИТ, ХТЛ и "Џонсон контрол", који су своје погоне изградили на месту бивше касарне у Грошници, а њу је за потребе компаније уступило Министарство одбране Србије.

Компанија "Фијат-Крајслер" је почетком фебруара саопштила да ће почетна цена модела "500 Л" бити око 16.000 евра, а да ће се производити две бензинске верзије тог возила и једна с дизел мотором.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво