Читај ми!

Фарма соларних плоча

Израел је пионир у развоју соларне технологије и лидер у њеној примени. Недалеко од Јерусалима изграђена је прва фарма соларних плоча на свету, са које се добија и струја и топла вода.

Сектор соларне енергије у свету - расте по стопи од 40 одсто годишње. Израел је пионир у развоју соларне технологије и лидер у њеној примени.

На пола пута између Тел Авива и Јерусалима, у Израелу је изграђена прва фарма соларних плоча - капацитета 250 киловата.

Огледала сунчеву светлост усмеравају ка пријемнику, а добијена енергија користи се и за производњу струје и грејање воде - што је прво такво соларно поље у свету. Струја и топла вода достављају се у 250 домаћинстава.

"Ова машина је седам пута ефикаснија од било које друге соларне плоче у свету, јер користи више од 70 одсто добијене сунчеве енергије. Добијеном енергијом загревамо воду у резервоару готово до кључања, чиме су замењени гас, дизел и друга горива", каже Рој Сегев из "Зенит солара".

У оближњем насељу, бојлери су резервна варијанта, јер и у данима без сунца соларна фарма омогућава да се загреје довољно воде за један дан. "За рад плоча пуном снагом најважнији је ведар дан. Ово решење је исплативо и за земље, које су северније од Израела", каже Рој Сегев.

Улагањем у соларну енергију, Израел је побољшао геополитички положај, смањио зависност од нафте из арапских земаља - са којима има сложене односе.

Процењује се да сунце може да произведе 10.000 пута више енергије него што је на земљи то потребно. Будућност соларне енергије зависи од њене примене, али и од потребе развијених и земаља у развоју да смање зависност од нафте. И управо је та зависност једно од кључних безбедносних питања за Израел.

За развој зелених енергија, израелска влада дала је привлачне услове инвеститорима, па на сваких седам долара страних инвестиција - држава даје три долара.

"Влада Израела жели 100 нових компанија и научних пројеката у области зелене енергије. Влада ће у то уложити 400 милиона долара", каже Артур Кол из Министарства спољних послова Израела.

Земља са оскудним ресурсима, али са 4.000 сунчаних сати годишње - гради соларне електране, снаге 180 мегавата. То ће помоћи да до краја деценије, седам милиона Израелаца десетину електричне енергије - добија из обновљивих извора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво