Читај ми!

Списак највећих дужника

Пореска управа објавила је на свом сајту списак највећих пореских дужника, правних лица, предузетника и грађана. На списку грађана, највише дугује, особа из Лесковца, 308 милиона динара. Највише дугују банке које су у стечају.

На сајту Пореске управе Србије објављен је списак највећих пореских дужника, правних лица, предузетника и грађана, који дугују око 220 милијарди динара.

Пореска управа је објавила три списка на којима се налази по 100 правних лица, предузетника и физичких лица којима порез није наплаћен закључно до 31. децембра прошле године.

Прва три водећа дужника на списку су угашене банке - "Беобанка" а.д у стечају, која дугује 24,07 милијарди динара, "Инвестбанка" у стечају са дугом од 18,13 милијарди динара и "Астра банка" са 15,64 милијарди динара ненаплаћеног пореза.

Међи највећим дужницима су и "Застава оружје" са 2,5 милијарде, Град Београд са 1,9 и "Слобода" Чачак са 1,7 милијарди динара дуга.

У ГСП Београд који дугује за порез 1,6 милијарди динара, кажу да је један део дуга настао 2010. године.

"Ради се о дугу који је настао у 2010. години. Један део је договорен са Владом Републике Србије, а овај остатак од милијарду и по динара са Центром за велике пореске обвезнике биће такође договорен, репрограмиран је, дате су одговарајуће гаранције од стране ГСП Београд да ће бити намирене у 2012. години", каже директор ГСП-а Милета Радојевић.

Међу предузећима, дужници су између осталих и "Сартид" у стечају, "Ваљевска пивара", "Јагодинска пивара", "Симпо", "Иво Лола Рибар систем", "Фабрика аутомобила Прибој", "Мостоградња", Новинско издавачко предузеће "Борба", "Подрум Палић", "Верано Моторс", "Индустрија машина и трактора", "Индустрија мотора Раковица", "РТБ Бор", "Слап група", "Застава камиони".

Прве три предузетничке радње на списку предузетника дужника су "Металијум" са дугом од 168,4 милиона динара, "Хелена гранд" чија су дуговања 167,19 милиона динара и "Бени", радња за промет робе на велико и мало која дугује 166 милиона динара.

Пореска управа је поред сваког предузећа написала у ком је статусу, па је тако за поменуте три предузетничке радње навела "брисан-одјављен", што значи да тих предузећа нема у регистру привредних субјеката.

У Пореској управи кажу да су спискови тачни и да нико није заштићен.

„Желимо да тиме стимулишемо све субјекте који су у правном промету и једноствно могу да погледају субјекте са којима сарађују, са којима имају пословне контакте у каквом су они тренутно стању да ли имају каквих дугова према држави једноставно због некаквог њиховог рејтинга", каже Драгутин Радосављевић директор Пореске управе.

На списку физичких лица прва особа је из општине Лесковац и она дугује 307,9 милиона динара, друга из Инђије, коме нису наплаћени порези у износу од 239,6 милиона динара, док је трећа особа из Жабља са дугом од 130,42 милиона динара.

Пореска управа је на свом сајту објавила и детаљно објашњење да код појединих обвезника из законских разлога није могла да се обави ни редовна ни принудна наплата. У томе су је, како је наведено, онемогућавали донети прописи из приватизације и стечаја.

Такође, фирме су имале могућност да подносе захтеве за репрограм дугова, што им је омогућавао Закон о пореском поступку и администрацији, а што су у великој мери и користиле.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво