Читај ми!

Динар годину почиње падом

Раст евра наставиће се и првог радног дана 2012. године у среду, када ће вредети више од 106 динара. Незапосленост и инвестиције, заједничко обележје српске економије протекле и наступајуће године.

Година се завршава растом евра, које ће се наставити и првог радног дана 2012. године. У мењачницамa је последњих дана старе године била гужва, евро је ојачао, а тако ће се наставити и у Новој години, па ће првог радног дана, у среду, вредети више од 106 динара.

Председник Удружења мењача Борислав Брујић каже да већ другу годину за редом, у време пред празнике евро јача, а динар слаби.

Према његовим речима, проблем је настао због тога што су банке у петак престале да раде и да због тога нема динара.

Заједничко овој и наредној години, биће - незапосленост и инвестиције. Одговорни су тврдили а и даље обећавају да ће се тренд отпуштања ублажити доласком инвеститора, који су ове године уложили три милијарде долара.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић очекује нове инвеститоре с којима ће се потписати уговоре и да се постојеће инвестиције реализују.

Према прогнозама, идуће године српска економија требало би да расте, али пола процента мање него ове године, док би и инфлација требало да буде нижа - бар за два одсто. Број незапослених ове године је порастао три процента, а надлежни се надају паду.

Да би се то остварило, велике наде полажу се у почетак производње новог аутомобила у "Фијату", али и у пољопривреду.

Ипак, економисти не деле оптимизам о расту - из више разлога.

"Иду избори највероватније у мају, три месеца пре тога потрошићемо на предизборне кампање, два месеца после тога за прваљење коалиције и нове владе, још два месеца да се министри уходају и ево нас у новембру, децембру, кад је време за буџет за 2013. годину", каже Милан Ћулибрк, помоћник уредника НИН-а.

Председник Фискалног савета Павле Петровић каже да је први изазов низак раст.

"Процењујемо у Фискалном савету да ће то бити нула посто зависно од тога како се буду развијале ствари у ЕУ", каже Петровић.

Према Петровићевим речима, могући су и гори сценарији. 

Да широм отворених очију треба пратити шта се дешава на тржишту Европске уније већ смо се уверили половином ове године, када су раст и опоравак смањени - управо због кризе у еврозони.

И у свету и код нас је мало је оних који су довољно храбри да кажу када ће се криза окончати, а за сад најсликовитију прогнозу дао је нобеловац Џозеф Штиглиц који је рекао да ће 2011. година бити мачји кашаљ за оно што нас чека 2012. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво