Читај ми!

Наредне године живот још тежи

Више од једне и по просечне зараде биће потребно за подмиривање основних животних потреба у наредној години, каже сарадник Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић.

Према анализи Института за тржишна истраживања, наредне године биће потребно више од једне и по просечне зараде како би се подмириле основне животне потребе, рекао је сарадник Института Саша Ђоговић и додао да нема сигнала да ће се у 2012. години живети боље.

"Структура потрошње је, такође, веома неповољна, јер последњи подаци говоре да око 44 одсто расположивих примања трочланог домаћинства одлази на покриће трошкова хране, а још око 15 одсто на режије, тако да 59 одсто расположивих примања одлази на покриће егзистенцијалних животних потреба", рекао је Ђоговић.

Према његовим речима, у развијеним земљама Европске уније свега 15 одсто расположивих примања одлази на покриће трошкова за куповину хране. Ђоговић је подсетио да је у Србији просечна нето зарада у октобру износила 38.167 динара.

За утеху су једино пројекције да не треба очекивати "експлозивни раст инфлације" како до краја ове године тако ни у наредној години, каже Ђоговић.

"Имамо ниску агрегатну тражњу, пад цена сировина, а то све заједно са бољим пољопривредним родом ове године представља противтежу евентуалном јачању притисака на инфлацију", истиче Ђоговић.

Према његовим речима, овогодишња инфлација могла би да се заврши на квоти од близу осам одсто, што је изнад пројектоване горње границе од шест одсто.

Говорећи о стандарду, Ђоговић је истакао да куповна моћ становништва у Србији и даље има тенденцију пада, што је последица пада привредних активности у земљи, али и економске ситуације у еврозони, на коју је привреда Србије упућена.

Ђоговић истиче да је вероватно да ће у 2012. години привредни раст бити мањи од пројектованих 1,5 одсто.

"Чак и са оваквим постојећим трендовима у укупним привредним активностима треба рачунати да нема побољшања животног стандарда ни у следећој години. У најмању руку, он ће остати на постојећем нивоу", наглашава Ђоговић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво