Читај ми!

Кеш или картице?

Процене су да ће српски држављани, плаћајући картицама у иностранству, потрошити више од милијарду евра. Зато банке клијентима саветују да се пре пута информишу о погодностима које доносе поједине врсте картица и мерама заштите од злоупотреба.

Десет година од када је поново уведена најефикаснија замена за готовину, грађани Србије имају пет милиона платних картица. Иако се дефинитивно више троши преко картица него када имате готовину, бројне су предности тог вида плаћања.

Плаћајући картицама, наши држављани су у иностранству прошле године потрошили 900 милиона евра. Ове године, процене су да ће та сума премашити милијарду, због чега банке клијентима саветују да се пре пута информишу о погодностима које доносе поједине врсте картица и мерама заштите од злоупотреба

Срђан Белић из "Ерсте банке" не препоручује подизање више малих износа на банкоматима који нису из групе банке која је издала картицу, да се не би обрачунавала провизија на више трансакција.

Дакле, пре пута распитајте се за које картице се не наплаћује провизија за услуге у хотелима, ресторанима или пос аутоматима.

Провизија за подизање готовине увек је већа ако то радите преко кредитних, а не девизних картица.

Неке банке у својим филијалама у земљама у окружењу, попут Грчке, Црне горе и Хрватске, не наплаћују провизију на својим банкоматима.

Када је реч о сигурности, можда је боље да носите картицу која има чип, а не ону која има само магнетни запис и покушајте да запамтите шифру. Такође, пре поласка на пут у мобилни телефон укуцајте број банке јер у случају губитка или злоупотреба и секунде могу да буду драгоцене.

Такође, не прихватајте ничију помоћ, ако нисте сигурни како се банкомат користи. "Главни проблем код коришћења банкомата у иностранству је што није на српском језику. Ако вам неко понуди помоћ одбијте је, јер је најчешће реч о некој превари", рекао је Душан Узелац, директор сајта Каматица.

Ове године банке посебно вреднују кредитну моћ клијента, па се може очекивати повећање лимита за потрошњу преко кредитних картица.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 09. јул 2011, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Cinjenice

Imam VISA deviznu karticu od banke koju ne bih imenovao. Hajde sto me ta moja banka lepo odere, i sto navodno rade "bonus" da mogu nekad podici i vise od 400€ na salteru nacionalne banke zemlje u kojoj se nalazim gde je provizija konstantna i ne iznosi procente nego fiksni iznos...400€ je dnevni limit na svim bankomatima EU, (jednom mi se desilo da je to nedeljni, pa zamalo da zaglavim zatvor) ali po transakciji bez obzira koliko podizao, da li manje ili vise, provizija je uvek razlicita. To navodno pravdaju u "kojoj banci podizem" pa sam hteo da isprobam i stalno da dizem na istom bankomatu u istoj banci. Posledica: provizija mi je nekad na 400€ 4€, nekad 5, nekad 15, nekad citavih 30€ !?!? Sto bi znacilo provizorno lihvarenje banke i njenih cinovnika koji zaracunavaju provizije onako kako im se svidja!

(субота, 09. јул 2011, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Da vas ne oderu

Velika vecina kreditnih kartica uzima proviziju od 3% za konverziju valute. Na 1000 evra to je 30 evra, za nekoga beznacajno a za nekoga ne. Skoro sve banke uzimaju proviziju i za podizanje novca iz bankomata. Provizija se ne uzima ako kod sebe imate kes, ali kartice treba poneti za svaki slucaj. Sto je manji bankomat veca je sansa za prevaru. Nikada ne treba placati bankovnim/debit karticama jer je zastita mnogo manja nego kod kreditinih kartica.

(субота, 09. јул 2011, 15:39) - ApocalypseNow [нерегистровани]

Biometrija

Još samo da uvedete obavezno identifikovanje putem biometrijskih podataka (otisak prsta i sken roznjace) pa da polako završavamo istoriju.