Србија заслужује модерну фабрику трактора

Захваљујући мерама Владе, ИМТ ће ове године произвести три пута више трактора него претходне. Циљ је да спајањем ИМТ и ИМР створимо јаког регионалног произвођача, рекао Млађан Динкић и најавио изградњу модерне фабрике. Локација ИМТ-а биће продата следеће године.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић најавио је ће ИМТ бити спојен са ИМР-ом и нагласио да ће у фабрику у Раковици бити инсталирана нова опрема, како би се направио еколошки мотор за српске тракторе, што ће омогућити извоз у Европску унију.

"Циљ нам је да спајањем ИМТ и ИМР створимо јаког регионалног произвођача трактора", рекао је Динкић, после обиласка фабрике ИМТ-а.

Динкић је новинарима рекао да Србија заслужује да има модерну домаћу фабрику трактора, која ће имати производну кооперацију са белоруским партнером, који ће склапати веће моделе трактора.

Србија је Белорусији понудила уговор о пословно-техничкој кооперацији о склапању трактора Беларус у Раковици, по моделу сарадње "Заставе" и "Фијата".

Динкић је рекао да ће земљиште и објекти у власништву "Индустрија мотора и трактора" бити продати наредне године, као комерцијални плацеви за изградњу станова.

"Купцу некретнине ћемо оставити и све дугове ИМТ-а и ИМР-а, тако да онај ко купи локацију мораће да преузме обавезе", рекао је Динкић и додао да ће се новац добијен од продаје искористити за модернизацију и пресељење фабрике.

"Године су тешке, али показује се да, ако обезбедимо одговарајућу тражњу кроз попусте, да је могуће повећати производњу", рекао је Динкић и додао да се из руководства за јесен најављују и повећање плата, ако фабрика настави овим темпом.

Динкић је навео да ће будућа нова фабрика бити у државном власништву, све док јој се не пронађе стратешки партнер.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 07. јул 2009, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Fabrike u industrijsku zonu

pa nemogu u baric da premeste IMT jer bi se nalazio uz namensku industriju a sa druge strane fabrika prva iskra baric je prodata a nema ni gradjevinsku dozvolu

(уторак, 07. јул 2009, 09:24) - Dona [нерегистровани]

Fabrike u industrijsku zonu

Sve fabrike treba da se grade ili premestaju u industrijske zone. Za IMT je receno da se premesta u Baric, a sad ste se predomislili- bliza vam je Rakovica. Sto se tice Rakovice tu ne bi smelo nista od prljave tehnologije vise da se gradi. Taj deo gde planiraju da premeste fabriku sa N.Beograda je u blizini stambenih naselja. Na sta ce to da lici. Umesto da nam ovde na opstini Rakovica poboljsaju kvalitet stanovanja, drzava radi suprotno - donosi prljavu tehnologiju. To nece moci. Fabrike su potrebne, ali ne u naseljenim mestima. Kaze se da je to prilika da ce tako da krene razvoj Rakovice. Nemojte, necemo takav razvoj - da se gusimo od prljave tehnologije.

(понедељак, 06. јул 2009, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

IMT Knjazevac

A sta je sa IMT - Fabrika motokultivatora - Knjazevac? Od giganta sa preko 1500 zaposlenih i sa sopstvenom proizvodnjom motora, sa 3 ili 4 proizvodne hale, ostalo je jedva stotinjak radnika i mozda samo pola hale u kojoj se proizvodi. Jel' propao zato sto je u Istocnoj Srbiji - da ne kazem - provinciji Srbije???

(понедељак, 06. јул 2009, 15:45) - tihi [нерегистровани]

prvo usavrsiti model traktora

A tek onda treba praviti novu tvornicu , danasni imt je isti onaj koji se radijo prije 30 godina.
Jednostavno nije tehnoloski konkurentan.