Како штедимо кад пара немамо?

На банковним рачунима у Србији има више од осам милијарди евра, а у сламарицама око три милијарде. Сви се питају: Ко то има новца да штеди? Једно објашњење је да криза новоди грађане да опрезније троше новац, а друго да у нашим банкама има много улога грађана из других земаља.

Овогодишња недеља штедње дочекала нас је с подацима да се на банковним рачунима у Србији налази више од осам милијарди евра, а у сламарицама - око три милијарде. Статистика каже да се током протекле године више штедело. Економисти то објашњавају чињеницом да криза наводи грађане да буду опрезнији, док се грађани питају: Ко то има новца да штеди?

С платом која једва прелази 40 хиљада динара, тешко се могу покрити и основни трошкови живота. Платите стан, рачуне, храну и - не остане вам ништа. То је свакодневица многих породица у Србији.

Велики број грађана тврди да немају могућност да било шта „оставе са стране".

Међутим, економисти тврде да, ако се изузме десетина становништва која живи испод линије сиромаштва, сви остали имају неке резерве. Није то, кажу, орочена штедња, него пре тзв. црни фонд. 

"Грађани, уместо да купе нешто, баш због кризе и питања шта ће бити сутра или за годину дана не одлучују се на тај корак и то је показатељ (кризе), управо у тој штедњи, која је на неки начин повећана баш због уздржавања од потрошње", објашњава уредник портала "Каматица" Душан Узелац.

Економски новинар листа "Данас" Ружа Ћирковић сматра да људи штеде на свему - на култури, на путовањима, изласцима, књигама.

"Много људи се у великој мери свега тога одрекло, нарочито ако има децу. Они сигурно штеде и верујем да је свако ко је иоле разуман има неку резерву", оцењује Ћирковићева.

Живот и статистика су, чини се, паралелни светови. Јер, да није тако, сви би имали бар по 1.000 евра уштеђевине, а планирали би да штеде и више. Друго објашњење је да осам милијарди евра у банкама није новац грађана Србије.

Доцент на Београдској банкарској академији Малиша Ђукић каже да разлике у каматним стопама у Србији у односу на оне у земљама у окружењу могу бити довољно јак мотив за грађане и правна лица из иностранства, да део свог новца положе на рачуне у Србији и тако допринесу расту штедње.

Економисти верују и да већина има мало више новца него што је спремна да призна. Такав став ће неке разљутити, неке охрабрити, али чини се и да је то, за сада, једино логично објашњење откуд три милијарде евра у сламарицама, колико се процењује да има.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2013, 08:18) - Rade anonymous [нерегистровани]

Ekonomisti i ekonomija

Ekonomisti koji govore da samo desetina građana živi ispod linije siromaštva su ekonomisti visokog ranga kao što visok rang ima i ekonomija Srbije.Kada bi ih pitali
da nabroje deset preduzeća u Srbiji privatnog
vlasništva i da iznesu visine zarada nebi znali ni za jednu do neku iz duvanskog sektora ili proizvodnje cementa.Ako je u privatnom sektoru zapošljeno isto onoliko koliko i u javnom sektoru znači 750 000, što ukupno daje milion i petsto hiljada samo 10% od tih iz privatnog sektora zajedno sa vlasnicima može nešto da uštedi.I nije ih sremota da lupaju jer ih ništa nekošta.Nisu izneli da dvadesetak tajkuna srpskih drži tih 8 milijardi evra jer kamata u Srbiji je najveća i za kredite ali i za štednju.Ali što bi to oni činili kad je lakše reči da gladni štede i više to ovakvoj državi inponuje, inače ih ne bi plaćali za ovakve nebuloze.

(четвртак, 07. нов 2013, 07:35) - anonymous [нерегистровани]

štednja

U Hrvatskoj građani drže na deviznoj štednji preko 21 milijarde Eura. Treba dodati još preko 5 milijardi u stambeim štedionicama i životnim osiguranjima. Koliko je "pod jorganom" nitko ne može niti predpostaviti.
Svi kukaju ali očito je da se ima. Balkanci uvijek misle na crne dane.

(четвртак, 07. нов 2013, 01:37) - anonymous [нерегистровани]

Ma stranci

Ja mislim da stranci ulažu u naše banke. Poznate su kroz istoriju po likvidnosti.

(среда, 06. нов 2013, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

razuman

"Много људи се у великој мери свега тога одрекло, нарочито ако има децу. Они сигурно штеде и верујем да је свако ко је иоле разуман има неку резерву", оцењује Ћирковићева.

са 36000 РСД прихода, четворочлана породица (муж, жена два детета једно 9 година једно 3)
не може да уштеди. Ћирковићева вероватно мисли на тајкуне, политичаре, нарко дилере који имају мало веће приходе...

(среда, 06. нов 2013, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Štednja

Štedi onaj koji ima, da ima još više. Kako naivno zvuče te vesti - ljudi nemaju para, a toliko i toliko na štednji. Kao da svi štede. Većina jedva sastavlja kraj s krajem.

(среда, 06. нов 2013, 20:57) - oec [нерегистровани]

oec

Kazu deset posto ispod granice siromastva.
Opste je poznato da se linija siromastva racuna: stopa nezaposlenih + stopa inflacije, a to je u Srbiji 25%+5%= 30% bede u Srbiji

(среда, 06. нов 2013, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

ma dajte ljudi

svi kukate ,ali kad nesto treba da se kupi svako kaze da nema pare, ali ce se nekako snaci ....

ja mislim ako nemam onda nemam, pa nema sanse da se snadjem, jasna stvar.

(среда, 06. нов 2013, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

Slamarica

Onaj ko spava na slamarici tesko da ima tolike pare.

(среда, 06. нов 2013, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Desetina = 10%

Kazu deset posto ispod granice siromastva. Taj koji je napravio tu analizu ocigledno nije izlazio iz kancelarije.

(среда, 06. нов 2013, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Baba Vanga

Otkud oni znaju to koliko građani imaju noavca u slamarici, da im nije baba vanga javila ??