Читај ми!

Потписан уговор за развој АЛАС-а

У Абу Дабију потписан уговор између "Југоимпорт СДПР-а" и компаније EARTH из Емирата о заједничком развоју и опремању ракетног система АЛАС. Потписивању уговора присуствовао вицепремијер и министар одбране Александар Вучић. Уговор представља значајан тренутак за српску наменску индустрију, саопштило је Министарство одбране.

Представници српске компаније Југоимпорт СДПР и компаније Emirates advanced research and technology holding (EARTH) су у Абу Дабију потписали уговор о заједничком развоју и опремању ракетног система АЛАС. Уговор дефинише нове генерације ракетних система сличних и већих домета и претходи уговору за заједничку производњу и испоруку великих количина, како ових ракета, тако и целог ракетног система и свих његових компоненти, саопштило је Министарство одбране Србије.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић присуствовао је у потписивању уговора, наводи се у саопштењу  и додаје да је ово значајан тренутак за српску ракетну индустрију, за фабрике као што су "Крушик", "Телеоптик" и "УТВА".

Уговор су потписали директор "Југоимпорт СДПР-а" Југослав Петковић и један од директора компанија EARTH Салем ел Абри.

"Овде се ради о великој инвестицији која ће значајно убрзати и наш развојни процес и нове технолошке могућности из најсофистицираније области ракетне технике, као и развоја сензора за вођење и управљање ракетама", рекао је заменик директора "Југоимпорт СДПР"-a Ненад Милорадовић после потписивања уговора.

Према његовима речима, ракетни систем АЛАС је вероватно артиљеријско оружје будућности Србије и партнерских земаља.

"То је модуларни систем који функционише пре свега у стандардном артиљеријском концепту, такозваном 'нон лајн сајт'. Не постоји директан контакт са циљем пре лансирања. Циљ се налази веома далеко у тактичкој дубини од 25 километара, а подаци о циљу долазе са осматрачких станица", објашњава Милорадовић.

Ракетни систем је АЛАС први пут је представљен на сајму наоружања и војне опреме у Абу Дабију 2007. године.

Војни коментатор политике Мирослав Лазански каже да је АЛАС врло конкурентан и по цени и по карактеристикама, и да одговара Емиратима, јер га је могуће интегрисати на разне врсте платформи и има солидан домет.

"Уговор између Емирата и Србије је у сваком случају најбољи појединачни посао који смо вероватно постигли у последњих неколико година. Он значи ревитализацију српске одбрамбене индустрије", каже Лазански и додаје да УАЕ може преко Србије да дође до врло респектабилних војних технологија, што не може у сарадњи са западним земљама.

Нови посао који очекује српске фабрике наоружања део је тренда раста уговорених извозних послова који последњих бележи наша војна индустрија. У 2011. години уговорено је 360 милиона долара извоза, а прошле године 440 милиона долара. Извозни адути су поред муниције, самоходна хаубица "нора", ракетни систем "бумбар", школски авион "ласта", а то би ускоро могли бити и беспилотне летелице "врабац" и "пегаз" и нови авион "кобац".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. феб 2013, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

rs

Šta ima naša vojska od svega ovoga?

(понедељак, 18. феб 2013, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

Ukidanje viza za UAE

Jel ce biti to jednom na dnevnom redu?

(понедељак, 18. феб 2013, 19:23) - Dance(IT) [нерегистровани]

Alas

Gledajte da malo tih sistema ode i u nasu vojsku ne samo za izvoz treba modernizovati i nasu vojsku.

(понедељак, 18. феб 2013, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Srbija na pravom putu

(понедељак, 18. феб 2013, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

e sada pazljivo!

Ako se zaista budu otvarala radna mesta zahvaljujuci ovom poslu vodite racuna kako cete primati radnike... Inzenjeri nisu opstinske cate pa da idu preko partijske knjizice, napravite TRANSPARENTNE konkurse!!!

(понедељак, 18. феб 2013, 17:17) - Mladen [нерегистровани]

Odličan posao

Sjajna vest za Srbiju i namensku industriju.