Срби највернији туристи

Туристи из Европске уније све чешће Грчку замењују неком другом медитеранском државом. Међутим, политичка и економска нестабилност није разлог да и српски туристи одустану од свог летовања у Грчкој.

Политичка и економска нестабилност не иду на руку туризму. У таквим околностима Грчка је већ три године, али српски туристи остају верни.

И овог лета више од пола милиона грађана Србије кренуће на једно од три грчка мора. За разлику од нас, туристи из Европске уније све чешће Грчку замењују неком другом медитеранском државом.

Таква ситуација већ озбиљно утиче на грчку туристичку касу. Ако тако остане то може далекосежно негативно утицати и на већ крхку грчку привреду.

Мајда Шимунец, дописник РТС-а из Грчке, каже да та земља са стрепњом ишчекује туристичку сезону и додаје да се већ може приметити да је опало интересовање за летовање у тој земљи. 

Туристички агенти кажу да су у свакодневном контакту са колегама у Грчкој, тамошњим хотелијерима, представницима авио-компанија. Они их уверавају да ће сезона протећи у најбољем реду јер су свесни да живе од туризма који чини једанаест одсто њиховог друштвеног бруто производа.

Зоран Арсеновић из агенције ЈУТА каже да ће уколико буде неких непредвиђених ситуација и проблема, као озбиљни представници туристичке бранше у Србији реаговати све са циљем да туриста буде задовољан и на прави начин опслужен.

Док туристички радници свим срцем навијају да Грчка после јунских избора добије владу и врати се уобичајеном животу, економисте забрињава раст популарности грчких партија које не подржавају штедњу.

Малиша Ђукић са Београдске банкарске економије рекао је да је посебан проблем то што се такво расположење које је тренутно актуелно у грчкој шири и на друге земље као што је Шпанија, Португалија, Ирска, где партије сличног профила добијају на популарности.

"Онда се поставља питање ако популарност таквих партија расте, да ли ће постојати политичка воља истих земаља да спроведу мере штедње које су нужне да би евро као заједничка валута опстао", навео је Ђукић.

Туристички радници у Грчкој уверавају госте да се политичка криза у туристичким центрима, на острвима и на северу земље не осећа и обећавају снижавање цена за двадесетак одсто.

број коментара 63 Пошаљи коментар
(среда, 22. јул 2015, 23:52) - Jadran [нерегистровани]

Jadran

Hrvatsko je moro najcisce i najlepse.uvek idem tamo bio sam u splitu dubrovniku i u zadru prelepo.u crnoj gori mi nije lepo.u grcku nebi iso.uvek u hrvatsku

(уторак, 22. мај 2012, 18:27) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Нрате Јошка

Ја и моја породица игноришеммо латиницу знамо писати и читати довољно је.А то за наше улице, пуне су западнога накарадног кића реклама и латинице. Страшно је за мене не осећам вибрације да сам на српској земљи као сви и свако на своме.

(уторак, 22. мај 2012, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Re: Jadran

Bio najlepši dok nismo videli Grčku i ostali Mediteran. Maltu, Majorku, Nicu, Barcelonu, Sardiniju ....

(понедељак, 21. мај 2012, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

jadran

Dok je Jadran bio "naše more", Srbi su rado išli na to "najlepše more na svetu".
Sad kad je Jadran hrvatsko more, Grčka je odjednom puno lepša zato što je pravoslavna.

(понедељак, 21. мај 2012, 13:49) - SLOBA [нерегистровани]

idemo u grčku

pravac grčka idemo u pomoć našoj pravoslavnoj braći sada je prilika da pokažemo ko su najveći prijatelji

(понедељак, 21. мај 2012, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Grcka je prelepa, Grci su super. Vidi se da je to kolevka civilizacije. Covek se u Grckoj dobor oseca. Grcka je izbor.

(недеља, 20. мај 2012, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Grcka

Mozda je vreme da se podsetimo:
Grci su oduvek bili uz Srbe. Grci su narod iste vere kao i Srbi. Grci i Srbi imaju slicnu istoriju i nekada su bili i ista drzava. Srbi svoju kulturu uglavnom duguju Grcima. Kako novija ispitivanja pokazuju, Grci (bar oni severni)su i bioloski i genetski najblizi narod Srbima (blizi od Hrvata recimo). Da nije toliko razlicitog jezika, izgledalo bi kao da smo u istoj zemlji. Zato mislim da se pitanje ne postavlja. Izmedju Hrvatske gde moramo da pazimo kako se smejemo i sta mislimo, Crne Gore gde se ubise da nam pokazu zube i dokazu razlike i Grcke gde smo i bez znanja jezika kod kuce, birajmo Grcku. Braca Grci to zasluzuju...

(недеља, 20. мај 2012, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Goran

9 Juna Santorini a u Crnu Goru nikada vise!

(недеља, 20. мај 2012, 21:37) - Ivan [нерегистровани]

Grcka

Ja sam za Bugarsku i tamo cu opet i ove godine.

(недеља, 20. мај 2012, 21:33) - Cpema MapmuHob [нерегистровани]

Поздрав са Евије

Ми смо већ дали практичан допринос браћи Грцима.Ево нас у месту Лимни на острву Евија где се осећамо као код куће...ако не и боље.Заиста, чим кажемо да смо из Србије након тога само речи захвалности и усхићења.