Читај ми!

Мртва трка за већину у Сенату САД

У америчкој савезној држави Џорџији у току је гласање за два места у Сенату. Од резултата избора зависи ко ће имати контролу у горњем дому Kонгреса. Улози су велики јер контрола над Сенатом значи и колико лако ће будући председник Џозеф Бајден моћи да спроводи свој програм. Према последњим истраживањима, ниједан од кандидата нема значајну предност, тако да ће се до затварања бирачких места водити огорчена битка за сваки глас.

До сада је више од три милиона бирача искористило своје право и гласало раније, што је знатно више него на изборима 2016. године. У помоћ својим кандидатима јуче су прискочили још актуелни председник Доналд Трамп и изабрани председник Џозеф Бајден.

На предизборном скупу у Далтону, Трамп је поновио тврдњу да је победио у Џорџији као и још седам држава које су званично припале Бајдену, изражавајући наду да ће Kонгрес то сутра и потврдити, истовремено позивајући бираче да изађу и, како је рекао, одбране Америку.

"Ово може да буде ваша последња шанса да сачувате Америку коју волимо. Екстремна левица жели да уништи нашу земљу, нашу историју и избрише све до чега нам је стало. Ово би могли бити најважнији избори на којима ћете гласати до краја свог живота", поручио је одлазећи председник САД својим присталицама.

С друге стране, изабрани председеник Џозеф Бајден указује да би избор двојице демократских кандидата значајно утицао на даљи живот Американаца.

"Моћ је буквално у вашим рукама као никада до сада у мојој каријери. Једна држава, ова држава може променити курс не само за наредне четири године него и за генерације које долазе. Избором демократских кандидата можете одмах направити разлику у вашим животима и животима људи широм земље", истакао је Бајден.

Подаци показују да иако је Доналд Трамп изгубио од Бајдена 3. новембра прошле године, републикански кандидати за Сенат освојили су 50.000 гласова више од својих демократских противкандидата.

Сада се поставља питање могу ли републиканци то поновити и данас, с обзиром на искрено разочарање бирача због Трамповог пораза.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво