Читај ми!

Бајденов тим: Прва жена на челу обавештајаца, имигрант води МУП

Изабрани председник САД Џозеф Бајден је одабрао људе који ће бити у његовој администрацији, као и особље Беле куће. Нови државни секретар биће Ентони Блинкен, саопштио је транзициони тим Бајден-Харис.

Како је званчно саопштено, Бајден је именовао Ентонија Блинкена, дугодишњег саветника и бившег заменика државног секретара у време администрације бившег председника Барака Обаме, као кандидата за функцију државног секретара.

Џејка Саливена, још једног дугогодишњег сарадника са спољнополитичким искуством, одабрао је за свог саветника за националну безбедност, док ће Ејврил Хејнс бити директор националне обавештајне службе прва жена на тој функцији, пренео је Глас Америке.

Прва жена биће и на челу министарства финансија. Реч је о бившој шефици Федералних резерви Џенет Јелен.  

Као каријерни дипломата, Линда Томас Гринфилд требало би да буде амбасадор САД при Уједињеним нацијама.

Истовремено, Алехандро Мајоркас номинован је за секретара за унутрашњу безбедност и био би прва особа хиспанског порекла и уједно имигрант на том положају.

Планирано је и да Џон Кери, бивши државни секретар, буде специјални изасланик америчког председника за питања климе.

Изабрани председник раније је најавио да ће његова администрација бити одраз разноликости земље.

Ко је Ентони Блинкен?

Ентони Блинкен (58) био је на месту заменика саветника за националну безбедност у Обаминој администрацији.

Радио је у Савету за Националну безбедност и у администрацији Била Клинтона, пре него што је постао шеф особља за Комитет за спољне послове у Сенату САД, а кратко време радио је и као саветник за безбедност тада потпредседника Бајдена.

У његовој службеној биографији стоји да је радио као заменик амреричког државног секретара од 2015. до 2017. године и заменик саветника за националну безбедност пд 2013 до 2015. године у администрацији барака Обаме.

Претходно је радио као виши званичник у Центру за стретешке и међународне студије, а био је и транзиционог тима Обама - Бајден.

У богатој биографији види се да је Блинкен радио и као специјални помоћник председника Савета и виши директор за писање говора, а у Савету је био задужен за европска и канадска питања.

Нови амерички државни секретар познат Београду

Ентони Блинкен је још један званичник Вашингтона добро познат Београду.

Он је више пута био саговорник председника Александра Вучића, из периода када је обављао функцију заменика државног секретара у администрацији Барака Обаме, док је потпредсеник САД био Бајден.

Они су се први пут састали у јуну 2015. године, када је Вучић као премијер Србије боравио у Вашингтону.

Вучић и Блинкен разговарали су тада о подршци САД, европском путу Србије, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином и спољнополитичким активностима Србије.

Блинкен је у том сусрету истакао да ће САД да охрабре Европску унију да што пре отвори поглавља са Србијом и поздравио је економске реформе и нагласио неопходност већег присуства америчких инвеститора у Србији.

Током тог разговора, Блинкен је истакао да је веома важно да Србија као кључна земља региона настави свој европски пут, јер то доприноси напретку целог региона.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво