Читај ми!

Каква ће бити америчка спољна политика с Бајденом

Нема сумње да ће за изабраног председника Џозефа Бајдена Русија бити оно што је била Кина за Доналда Трампа, рекао је гостујући у Јутарњем програму амбасадор Милисав Паић, вишегодишњи начелник Управе за Америку у Министарству спољних послова и председник Српског спољнополитичког круга. Према његовим речима, односи Београда и Вашингтона вратиће се на ниво с краја деведесетих и прве деценије двехиљадитих.

Амбасадор Милисав Паић очекује да ће се у спољнополитичком тиму изабраног председника САД наћи људи који су водили међународну политику до победе Трампа. 

"То значи да ће њихов нагласак бити на Русији, и то политика оптуживања Русије. Биће врло интересантно шта ће се догодити са Викторијом Нуланд, која је била помоћница државног секретара у Обаминој администрацији за европска и евроазијска питања, јер су у то време САД увеле санкције Русији, прво због Украјине и догађаја око Доњецка, а после и због уласка на Крим и анексије Крима", истакао је Паић.

С друге стране, може се очекивати релаксација односа с Пекингом јер, како каже председник Српског спољнополитичког круга, Бајден важи за човека који је гајио добре односе с Кином.

"То одговара интересима мултинационалних компанија које је Трамп ограничавао. Он је покушавао да кроз санкције успори технолошки и економски развој Кине, јер је Кина постала главни економски конкурент САД", навео је Милисав Паић.

Кад је реч о односима Србије и САД, амбасадор Паић сматра да ће се они вратити на ниво који смо имали крајем деведестих и почетком двехиљадитих.

"Видите са каквом еуфоријом је избор Бајдена доживљен у Сарајеву, у Загребу одушевљење Милановића. И косовски Албанци очекују да ће се наставити појачани притисци на Србију да призна Косово као независну државу", закључио је начелник Управе за Америку у Министарству спољних послова.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво