Читај ми!

Честитке Бајдену стижу из западних земаља, Русија и Кина уздржане до објаве званичних резултата

Из Европе и света и даље стижу честитке изабраном америчком председнику Џозефу Бајдену. Немачка канцеларка Ангела Меркел очекује јачање трансатлантских односа и тесну сарадњу у суочавању с глобалним изазовима. За разлику од западних земаља, Русија, Кина и Турска још нису честитaтале Бајдену. То ће учинити након објављивања званичних резултата.

После четири године напетих односа Берлина и Вашингтона, канцеларка Меркел и већина немачких политичара не крију да од будућег станара Беле куће очекују повратак мултилатерализму и слободној трговини.

Уз срдачне честитке Бајдену, кога каже добро познаје, немачка канцеларка је честитала и изабраној потпредседници Америке Камали Харис, као детету миграната и првој жени на тој функцији, што је, како је рекла, инспирација многима.

"Америка и Немачка, као део Европске уније, морају да направе заједнички фронт и да се суоче с великим изазовима нашег доба, раме уз раме у тешким искушењима пандемије коронавируса, у борби против глобалног загревања и његових последица и у борби против тероризма. Америка јесте и остаће наш главни савезник, али с правом очекује да учинимо више како бисмо осигурали сопствену безбедност, рекла је Ангела Меркел.

Директор Светске здравствене организације, из које се Америка повукла након Трампових оптужби да је кинеска марионета, очекује ресетовање односа с Вашингтоном.

"Морамо унапредити лидерство, засновано на узајамном поверењу и одговорности, пре свега с циљем да се оконча пандемија и искорене фундаменталне неједнакости које су у основи многих проблема у свету", истакао је директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус.

Русија уздржана, Кинези славе, али не честитају

Из Кремља за сада нису стигле честитке Џозефу Бајдену.

"Сматрамо да је коректно сачекати званичне резултате избора. Председник Путин више пута је рекао да ће поштовати избор америчког народа, какав год он био. У сваком случају, надамо се успостављању дијалога са идућим америчким председником и заједничком раду на нормализацији наших билатералних односа", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Уздржана је и Кина, иако су према писању Гардијана Кинези славили Бајденову победу на друштвеним мрежама, уз опрезан оптимизам да ће доћи до побољшања односа две суперсиле.

"Примили смо к знању да је господин Бајден прогласио победу на изборима. Ми разумемо да ће резултати председничких избора бити утврђени према америчким законима и процедурама. Увек смо веровали да односи са Америком треба да се заснивају на узајамном поштовању, сарадњи и заједничкој користи ", рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин.

Скочили берзански индекси, честитао и Мадуро

Резултати америчких избора и Бајденов говор позитивно су утицали и на берзанске индексе широм света. Акције на Франкфуртској берзи бележе осмомесечни максимум.

"Овде су сви срећни. Важно је да се спољна политика врати у мирне воде и да утихне трговински рат. Европске обвезнице профитирале су од резултата америчких избора", навео је Роберт Халвер са Франкфуртске берзе.

Несвакидашња честитка је стигла и од председника Венецуеле Николаса Мадура, који је Трампа раније оптуживао да је наредио његово убиство и да стоји иза покушаја државног удара у Венецуели.

Од Бајдена очекује боље односе и крај политике интервенционизма.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво