Читај ми!

Крстић: Има ли Трамп шансе да на суду оспори Бајденову победу

Извесно је да ће Џо Бајден бити победник на председничким изборима у САД и неуобичајено је да један од кандидата не признаје пораз, рекао је за РТС асистент на Факултету политичких наука и оснивач домаћег портала "Амерички избори" Милан Крстић. Наводи да се пре електорског колеџа мора сачекати одлука судова о Трамповим тужбама.

Последње пројекције кажу да ће 46. амерички председник бити демократа Џозеф Бајден. Да ли је сада извесно да је Бајден изабрани председник САД?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, политиколог Милан Крстић рекао је да, имајући у виду да је Џо Бајден освојио дефинитивно већину у бројању гласова, извесно да је он победник у борјању гласова – у Пенсилванији и Невади.

"Постоји мала могућност да суд може да преиначи одлуке у некој од спорних држава како то види Трампов тим – у Мичигену, Пенсилванији и Џорџији, где није завршено борјање", рекао је Крстић и додао да ће Трамп покушати да оспори неке гласове који су стигли путем поште.

Према његовим речима, Трамп нема велике шансе за успех на том пољу, тако да је готово извесно да је Бајден изабран за председника САД.

Неуобичајено је да неко од кандидата не признаје пораз. Џо Бајден је оборио рекорд али није уникатна ситуација. Крстић подсећа да је 2000. године трка између Ала Гора и Џорџа Буша била  напета.

Ушло се у бараж пред судом, Флорида је тада била спорна држава и проглашена је победа Џорџа Буша, након одлуке суда – Гор је признао пораз.

Бајдену су честитали страни лидери, с друге стране судски процеси тек почињу, пише штампа.

Финални датум 14. децембар 

Крстић напомиње да је 14. децембар финални датум.

"Тада се састаје Електорски колеџ, све до сада били су гласови унутар држава за делагете који се састану првог понедељка после друге среде и тада одаберу формално председника САД", рекао је Крстић.

Каже да се дешава да неки делегат откаже послушност, али да је онај ко освоји већину електора председник САД. 

И медији наклоњени Трампу, као Фокс њуз, прогласили су да је Бајден победио на изборима.

Крстић додаје да Трамп има још могућност пред судом да обори легалност тог исхода.

САД први пут добијају жену потпредседника. Крстић истиче да је Камала Харис дуго у политици, да је била нека врста министара правде у Калифорнији, претходно у Сан Франциску. Такође, додаје да је била лево оријентисана сенаторка, чак и више од Бернија Сандерса.

"Њено опредељење је да је отишла улево би попунила политички спектар, она је центриста – за одржавање реда и закона, она је добра дебатерка, и са Бајденом у унутарстраначким изборима је укрстила речи и он је прошао као бос по трњу у првим дебатама", рекао је Крстић.

Како ће се промена власти одразити на Србију

Можемо да очекујемо повратак на начела политике као за време Барака Обаме, ни за време Трампа није било много промењено, рекао је Крстић говорећи о утицају нове администрације на Србију. 

"Србија је имала мало више простора, сада ће заједнички деловати Брисел и Вашингтон у посредовању Београда и Приштине", објашњава Крстић.

Указује да ће бити снажнија подршка евроатлантским интеграцијама у региону, пре свега у БиХ, што би значило вид притиска на Републику Српску – "начелно ће се политика водити на циљевима као и до сада".

Говорећи о оптужници према Хашиму Тачију, Крстић каже да можемо да очекујемо правду за жртве.

"Важно је да се покаже пред међународним аудиторијумом да је тзв. ОВК чинила злочине и према Србима и Албанцима", рекао је Крстић.

Политиколог Крстић указује да је Џо Баједен имао похвалне речи за Хашима Тачија.

"Биће занимљиво ако се испостави да је Бајден рекао за ратног злочинца да је Џорџ Вашингтон Косова", закључио је Крстић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво