Читај ми!

Светски званичници честитали Бајдену

Европски и светски званичници, међу којима су Емануел Макрон, Ангела Меркел и Борис Џонсон, честитали су Џозефу Бајдену и Камали Харис победу на председничким изборима у САД.

Немачка канцеларка Ангела Меркел честитала је Џозефу Бајдену и Камали Харис, након што су проглашени победницима председничких избора у САД.

"Радујем се будућој сарадњи са председником Бајденом", рекла је Ангела Меркел у изјави објављеној на Твитеру.

И француски председник Емануел Макрон честитао је Џозефу Бајдену победу на изборима, рекавши да се морају суочити са многим изазовима.

"Американци су изабрали свог председника. Честитам @JoeBiden и @KamalaHarris! Морамо много тога да урадимо да превазиђемо данашње изазове. Хајде да радимо заједно!", написао је Макрон на Твитеру.

"Радујем се наставку практиковања јаких веза између наше две земље и надам се да ћемо о томе ускоро разговарати", наводи се у честитки холандског премијера Марка Рутеа.

Премијер Шпаније Педро Санчез написао је Твитеру да се радује сaрадњи са Бајденом и Херисовом и да ће заједнички решавати изазове који су испред њих.

У име Европске уније Бајдену су честитали шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел и шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

"ЕУ још једном наглашава своју преданост снажном трансатлантском партнерству и спремна је да ступи у контакт с изабраним председником, новим Kонгресом и администрацијом", стоји у саопштењу Европског савета.

Британски премијер Борис Џонсон честитао је Џозефу Бајдену на победи.

"САД су наш најважнији савезник. Радујем се што ћемо радити на заједничким приоритетима", поручио је Џонсон, преноси Ројтерс.

"Честитам @JoeBiden @KamalaHarris! Украјина је оптимистична у погледу будућности стратешког партнерства са Сједињеним Државама. Украјина и САД су увек сарађивале на безбедности, трговини, инвестицијама, демократији, борби против корупције. Наше пријатељство постаје само јаче", истакао је у својој честитки украјински председник Володимир Зеленски.  

Бајдену је честитао и председик владе Канаде Џастин Тридо.

Честитке из региона

Након вести да је Џозеф Бајден изабран за председника САД, стижу и прве честике из региона.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је у честитки навео да се Влада Хрватске радује сарадњи с Бајденом и изабраном потпредседницом САД Kамалом Херис и њиховом администрацијом на јачању билатералних веза и јачању трансатлантског партнерства.

Црногорски председник Мило Ђукановић је на Твитеру, уз заједничку фотографију с Бајденом, описао његов избор као велику победу за амерички народ и потврду снаге америчке демократије, као и велику победа за демократски свет.

Председник Словеније Борут Пахор је у честитки изразио оптимизам у погледу будућих односа.

И премијер Северне Македоније Зоран Заев цеститао је Бајдену избор за 46. председника САД и изабраној потпредседници Kамали Харис.

Члан Председништва БиХ Жељко Kомшић у саопштењу достављеном Танјугу честитао је избраном председнику САД Џозефу Бајдену за кога наводи да је искрени и доказани пријатељ БиХ.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво