Читај ми!

Мајк Пенс – ако идете на победу, желите њега за савезника

Актуелни потпредседник САД је конзервативац који је чврсто био уз Доналда Трампа током прве кампање и током целог његовог мандата. Чини се као идеална допуна за Трампов мањак политичког искуства и као прави човек за одговор на све критике којима је америчка администрација била изложена током претходних година.

Мајкл Ричард Пенс

Датум рођења: 7. јун 1959.

Мест рођења: Коламбус, Индијана 

Верујем у вође које служе, а слуга увек пита: Где сам најпотребнији?, Мајк Пенс 

Мајк Пенс је одрастао у католичној породици. Име је добио по свом деди Ричарду Мајклу Колију, возачу аутобуса из Чикага који је у САД стигао преко острва Елис.

Његови родитељи Ненси Џејн и Едвард поседовали су неколико бензинских станица. Мајк је рођен као једно од шесторо деце.

Студирао је историју на колеџу Хановер, а диплому из права стиче 1986. на Универзитету Индијана.

После студија започиње приватни посао, а две године касније улази у кампању за Представнички дом, али неуспешно. Многи су га тада оценили као конзервативног популисту.

Још једном покушава 1990. и опет наилази на многе критике због својих порука. Касније је написао "Исповести онога ко води негативну кампању", есеј у којем се извинио због своје стратегије и порука.

Вештину говорништва стиче радећи у медијима 

Радио је и у медијима. Имао је своју емисију на радију у Индијани, али и на телевизији.

Медијско искуство помогло му је да постане веома добар говорник, али и да буде препознатљив. Трећи пут улази у трку за Представнички дом 2000. и то коначно успешно.

Током његовог дугог стажа у Конгресу САД, постао је познат по социјалном конзервативизму. Често је говорио за себе да је "хришћанин, конзервативац и републиканац, тим редом".

Противио се истополним браковима и многим законима који су се односили на хомосексуалну популацију. Био је жестоки противник абортуса.

Када је реч о економским питањима, супротстављао се многима унутар Републиканске партије. Противио се зајмовима током економске кризе 2008. године. Многе гласаче је задобио спремношћу да се успротиви естаблишменту партије. Његове амбиције постају све веће.

Кандидује се за гувернера Индијане 2012. године, а у кампањи фокус ставља на економска питања и односи победу. 

Шта Пенс доноси Трампу 

Доналд Трамп га је 2016. године именовао за кандидата за потпредседника САД. Он му је доносио гласове конзервативаца, али је посебно значајно и његово политичко искуство, које будући председник САД није имао.

Трамп и Пенс су у новембру 2016. године поразили на председничким изборима Хилари Клинтон и Тима Кејна. Због тога Пенс подноси оставку на место гувернера Индијане и постаје потпредседник САД.

Мајк Пенс је током мандата заступао Трампову политику и бранио га је током бројних скандала. Његова подршка нарочито је била значајна током иницијативе за опозив Доналда Трампа. 

Доналд Трамп и Мајк Пенс већ су добили једну велику битку, а превазишли су и бројне изазове током првог мандата. Сада се боре за други, чини се, у никад тежим околностима због пандемије коронавируса.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво