Изборну кампању надгледа 120 посматрача Агенције за борбу против корупције

Изборну кампању у Србији тренутно надгледа 120 посматрача Агенције за борбу против корупције, која апелује на политичке субјекте, надлежне органе и друге учеснике изборног процеса да им омогуће да раде послове за које су ангажовани.

Посматрачи прикупљају податке које Агенција за борбу против корупције користи у упоредној анализи активности кандидата, а у односу на податке из извештаја о трошковима изборне кампање, које су политички субјекти дужни да поднесу у року од 30 дана по проглашењу коначних резултата избора, објашњавају у Агенцији.

Посматрачи су овлашћени да у име Агенције као теренски посматрачи, до дана избора, или као координатори, до дана проглашења коначних резултата избора, несметано прикупљају информације и податке у вези са активностима политичких субјеката путем аудио и видео записа, фотографија у електронском формату и прикупљених примерака изборног материјала.

Координатори могу да се обрате политичким субјектима, државним органима, органима јединице територијалне аутономије, органима јединице локалне самоуправе и органа градске општине, како би прикупили информације и податке.

Посматрачи Агенције завршили су стручне обуке за објективно и непристрасно прикупљање података, нису кандидати на изборима нити су ангажовани у одборима за спровођење избора.

Они су, како наводи Агенција, пример добре праксе ангажовања грађана у политичком и изборном процесу.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво