Нови Београд – једна од најважнијих локалних политичких утакмица

Шта је заједничко докторки Марији Здравковић, једном од најбољих ватерполиста света свих времана Александру Шапићу и историчару Предрагу Марковићу? Тренутно, то је политика, односно борба за одборничка места у највећој и најбогатијој општини Нови Београд.

Пре четири године Александар Шапић освојио је чак 35 одсто гласова, иза њега је остала Српска напредна странка са 27 одсто, а Социјалстичка партија Србије није успела да прђе цензус. Зато ће сада једна од најважнијих локалних политичких утакмица бити на Новом Београду.

Александар Шапић је успео да буде председник општине Нови Београд у два мандата. После осам година верује да је дао свој допиринос у томе што је Нови Београд општина, како он каже, са најмаје проблема.

"Нови Београд је спрски Менхетн и ту нема шта да се прича. То је најразвијенија и најбоље уређена српска општина, не захваљујући мени, Нови Београд би се развијао и без мене ја ту покушавам да будем заиста објективан, надам се да сам дао неки мали допринос развоју Новог Београда", наводи Александар Шапић, председник СПАС-а.

Верује да би и он и сви остали председници општина више постигли да нису толико зависни од одлука, или како он каже, симпатија градских челника.

"То јесте један апсурд, јер ви излазите на општинске изборе, а онда вам о буџету одлучује Градска управа, где су били неки други избори и то је нешто што сам ја често говорио и ту се суштински ништа није променило. То није од јуче и будимо фер, од доласка СНС-а на власт. Оно што ја њима могу да замерим да оно што им је сметало док су били опозиција, а са правом им је сметало, престало је да им смета оног момента када су дошли на власт", објашњава Шапић.

Фер плеј је спортски израз, али у мушком спорту као што је ватерполо, често има удараца у води који су далеко од тога. Слично је, каже нам, и у политици. Зато је често користио искуства која је стицао у базену. Ако не можеш да урадиш нешто велико, треба да пробаш са више малих ствари, па на крају то може да буде довољно, верује он.

"Највише што смо ми успели да урадимо за овај дуги низ година, то је да смо урадили много малих ствари. Мислим да смо једној просечној новобеоградској породици успели значајно да повећамо кућни буџет. Ја сам пре осам година када сам дошао на чело општине рекао да ће наше две категорије бити најмлађи и најстарији којима ћемо посветити пажње. Мислим да смо ту ја јако пуно урадили. Израчунали смо да сте могли око 10 000 евра да уштедите ако пратите пројекте које ми обезбеђујемо, говори нам још увек актуелни председник Општине Нови Београд", оцењује Шапић.

Паркирање и квалитет ваздуха два највећа проблема

Марија Здравковић је в. д. директора КБЦ Бежанијска коса и асистент на Медицинском факултету, а оно што је у овом тренутку важно јесте - она је Новобеограђанка и прва је на листи СНС-а за одборнике Скупштине Општине Нови Београд.

Све оно што је садашњем председнику Шапићу представљало проблем, за СНС неће бити, верује Марија Здравковић јер сматра да ће Град имати слуха за пројекте, у корист, пре свега, Новобеограђана, а то пре свега може да буде и једна улица која ће бити само за пешаке.

"Нови Београд заслужује да има један дивни пешачки булевар једну дивну пешачку зону, где ће сви моћи да изађу, где нећемо морати да идемо у Кнез Михаилову или на Калемегдан. Нама треба наша Кнез Михаилова. А локација, па то ће бити онај део између новобеоградских солитера где је и почело да се гради, то ће бити булевар који ће бити паралелан са Савом, а ићи ће кроз новобеоградске блокове", објашњава Здравковићева.

На Новом Београду су у последње време веома велика два проблема. Први је паркирање. Сада и у овом делу града возачи круже неретко и више од пола сата да би нашли паркинг место. Други проблем је везан за квалитет ваздуха. Нови Београд није од свог старијег брата наследио не само вишак аутомобила и мањак места за паркинг, веч и аерозагађење, неретко и веће него у строгом центру града.

"Један од великих проблема на Новом Београду је паркирање и ми ту морамо да направимо један изузетно добар баланс, а то је да направимо нова паркинг места јер је заиста психички исццрпљујуће и заиста депресивно када тражите паркинг место а са друге стране морамо да будемо веома опрезни да не угрозимо зелене површине и ту да негујемо те зелене површине. Са дуге стране проблем аерозагађење ми не можемо решити тако што ћемо забранити људима да возе аутомобиле, то није решење али ми морамо повећати производњу кисеоника, јер видите колико становника има Нови Београд скоро колико наша суседна држава Црна Гора", објашњава Здравковићева.

Нови Београд је типично југословенски град

Нови Београд изграђен је после Другог светског рата. Градили су га комунисти, а у једноипособне станове усељавана су војна лица. Уместо да то буде најјаче упориште наследника комунистичке партије, Социјалстичка партија Србије је на Новом Београду на претходним изборима доживела један од највећих неуспеха на нивоу целе државе. И то је сада највећи изазов за Социјалистичку партију Србије.

"Мени се свиђа да дођем у најгору средину и да пробам нешто да урадим, социјалисти су свуда имали боље резултате и волео бих да можемо да покажемо, као што је фудбалски клуб Лестер, ја бих волео да социјалисти на Новом Београду буду пријатно изненеђење као Лестер у Енглеској Премијер лиги", наводи Предраг Марковић из СПС-а.

И зато су сада одлучили да први на листи буде историчар који ће подсетити Новобеограђане на славне почетке.

"Нови Београд је типично југословенски град и нетипично социјалистички град , када кажу за нови београд да је социјалистички реализам то је увреда јер је он исти од Владивостока до Будимпеште, све су исте зграде, а сваки београдски блок има свој посебан карактер, јер је Нови Београд намерно направљен као место где су архитекте испоробавале разна модерна решења", објашњава Марковић.

Чини се да се социјалсти на овим изборима много јасније и директније позивају на начела некадашње комунистичке партије - желе равноправност и једнакост.

"Ја бих обновио ове старе делове јер је Нови Београд најбогатија општина у земљи, а имате оштру поделу на богате људе који улажу у пословне просторе и прескупе станове и ове људе који су деценијама дизали овај град. Који живе у њему и који живе у овим фуцнутим зградама. Значи просперитет мора да се подели. Морају сви житељи Новог Београда да осете то богатсво, значи просперитет мора да се подели. Јер ви када читате податке највеће плате највише људи који плаћају порез, али већина људи овде то не осећа", наводи Марковић.

Иако Пеђа говори оно што многим ушима у време капитализма прија и то на месту где су, како је сам рекао, све изградили социјалисти, они на изборима 2016. године нису ни цензус прешли. Зашто? За најсликовитији одговор, Предраг нас води до блока 11 ц, до зграде где је одрастао и где је сада срео комшиницу Мицу.

"Шта се променило, па променило се становништво, једино је Мица остала од свих станара у мом улазу. У доба мог детињства Нови Београд је био социјалситички град и по једнакости сви смо живели у једноипособним становима. Један од мојих најбољих другова је био син декана, а други је био син грађевинца, а ја сам син слободног уметника и ми чак то нисмо ни знали, нити смо гледали. Сви смо ишли у исту школу најпопуларњи младић је био син грађевинца, значи њему није сметало то што му је отац најсиромашнији", оцењује Марковић.

Становништво се променило, Нови Београд је постао место где млађи пословни свет жели да живи. Потребно им је више од једноипособног стана и романсиране приче о комунизму. Да ли ће ови избори на Новом Београду, симболу југословенства, бити другачији, да ли ће Новобеограђани рећи да поново желе старе вредности?

"Ово је град подигнут омладинским радним акцијама, 11. априла су омладинске бригаде почеле да подижу Нови Београд. Верујем да треба опет да буде рад за заједницу, а не за профит, мислим да би и млади и стари радо учествовали у тим пројектима", истиче Марковић.

За изборе 2020. године многи кажу да су досадни јер се резултат мање више зна. Зато је Нови Београд занимљивији. Тешко би сада неко смео са сигурношћу да каже да овде неће бити изненађења и да ће резултат бити као у свим другим местима. Нови Београд има више булевара него цео Београд заједно, зато га не треба посматрати - једносмерно.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво