Марија Јањушевић поднела тужбу Уставном суду против РИК-а

Посланица покрета Двери Марија Јањушевић предала је тужбу Управном суду против Републичке изборне комисије (РИК) због, како наводи, кршења Устава, јер су, истиче, усвајањем измена и допуна Закона о избору народних посланика промењени услови прикупљања потписа за листе, које ће учествовати на изборима.

"Избори су расписани по једном изборном закону, па су били замрзнути, па је Народна скупштина накнадно и ретроактивно потврдила увођење ванредног стања, а такође и променила изборни закон, тако да је изборни поступак направљен по сасвим новом закону", рекла је Јањушевићева.

Навела је да су изменама и допунама Закона о избору народних посланика, које су недавно усвојене у Скупштини Србије, промењени услови прикупљања потписа за листе које ће учествовати на изборима.

Поред јавних бележника, потписе бирача којима се подржава одређена изборна листа сада могу да оверавају општинске, односно градске управе.

Јањушевићева је рекла да су "они који су своје листе предали по старим изборним законима дискриминисани".

Према њеним речима, Устав Србије крше у конкретном случају РИК, али и председник Србије, председник Владе и сви министара.

"Због тога смо данас предали ову тужбу како би грађани Србије могли да се увере да ли данас у Србији постоји иједна државна институција која поштује и брани Устав. У то ћемо се уверити наредних дана", рекла је посланица покрета Двери.

Јањушевићева је навела да су "избори који су расписани најпре за 26. април, па замрзнути, па одмрзнути, па расписани за 21. јун, пре свега, противуставни, здравствено небезбедни за грађане и недемократски".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво