У Београду се није значајно променио број бирача, општинске комисије саме контролишу изборни процес

Локални избори су расписани за 17 скупштина градских општина у Београду. Све општине су формирале општинске изборне комисије које ће бити задужене за контролу избора за локалне одборнике.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић навео је да се број бирача у Београду није значајно променио од одржавања избора за градске одборнике пре две године. 

"Отприлике исти број бирача, није се повећао, иако је бирачки списак у последње две године значајно ажуриран и значајно пречешљан. Исти је отприлике и број бирачких места, негде око 1.200 бирачких места на територији Града Београда", рекао је Зоран Лукић, гостујући у Београдској хроници.

Пошто се не спроводе избори за Скупштину града Београда, већ за скупштине 17 градских општина, Зоран Лукић је навео да Градска изборна комисија неће вршити надзор над 17 општинских изборних комисија, већ ће оне бити самосталне у контроли избора за одборнике.

Председник Градске изборне комисије је додао да грађани могу да имају увид у бирачки списак преко сајта републичког министарства, преко сајта општина, могу лично да дођу у општину да изврше увид у бирачки списак.

"Увид у бирачки списак је значајно олакшан и сада су расписани огласи на свим сајтовима и на свим огласним таблама да сви грађани могу да изврше увид у бирачки списак, што је и обавеза свих општина", рекао је Зоран Лукић.

Уколико неко жели да промени гласачко место, то може да учини најкасније три дана пре одржавања избора.

"Промени се пребивалиште у МУП-у и изврши се аутоматски промена у бирачком списку", навео је Зоран Лукић и додао да се осамнаестогодишњаци такође аутоматски уписују у бирачки списак.

Није неопходно понети обавештење

Када је реч о обавештењу о времену и месту гласања, председник Градске изборне комисије наводи да оно није неопходно за гласање, али да би било добро понети, јер то знатно олакшава рад бирачким одборима.

"Услов да би се изашло на гласање је да се има важећа лична карта или важећи пасош и да је бирач уписан у извод из бирачког списка за гласање на том бирачком месту", навео је Зоран Лукић и додао да су општинске изборне комисије јуче заседале у свих 17 београдских општина.

Председник Градске изборне комисије је нагласио да ће свака општинска изборна комисија засебно утврдити боју гласачких листића на својој територији и да је препорука да боја листића не буде иста као она која се буде користила на листићима за парламентарне изборе.

"Треба гађати да не буде иста боја, да би се разликовало, јер, не заборавимо, на сваком бирачком месту ће се одржати избори за избор народних посланика и за избор локалних одборника", казао је Лукић.

Говорећи о томе ко, према закону, може да се кандидује на локалним изборима, Зоран Лукић је навео да то могу да буду пословно способни и пунолетни грађани који имају бирачко право на територији јединице локалне самоуправе у којој се кандидују.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво