Читај ми!

Абдића зa Главаша?

Хрватски председник Иво Јосиповић могао би да помилује Фикрета Абдића, као одговор на понашање правосудних органа БиХ према Бранимиру Главашу који му допуштају да из затвора води странку, пише хрватски "Вечерњи лист".

Због начина на који се правосудни органи Босне и Херцеговине понашају у случају Бранимира Главаша, све је извесније да ће Хрватска затражити преиспитивање, а можда и укидање споразума о кривично-правној сарадњи с том земљом, пише хрватски Вечерњи лист.

Лист наводи, позивајући се на саговорника из врха власти у Загребу, да је сасвим извесно да ће хрватски председник Иво Јосиповић помиловати Фикрета Абдића, уколико му упути такав захтев.

"Како би било да Хрватска допусти Фикрету Абдићу да и он из затвора у Пули води своју политичку странку", наводи саговорник Вечерњег листа.

Лист пише да је случај Главаш кап која прети да прелије чашу, због тога што се бившем хрватском генералу, иначе осуђеном за ратне злочине над Србима, допушта да из затвора у Мостару води политичку странку.

Због начина на који Босна и Херцеговина спроводи споразум о сарадњи са Хрватском, реаговало је хрватско Државно тужилаштво. Како сазнаје Вечерњи лист, из те институције су већ одавно упутили допис хрватском Министарству правосуђа, а у којем се упозорава на проблеме са БиХ.

Начин на који се Бранимиру Главашу, осуђенику за тешке ратне злочине, омогућује служење казне, у Хрватској се доживљава као прворазредна манипулација. Као осуђеник за најтежи злочин Главашу се дозвољава да из затвора води политичку странку и да на тај начин буде стално присутан у хрватским медијима и учествује у предизборној кампањи, пише Вечерњи лист.

Са друге стране, наводи лист, у Абдићевом случају примењују се прописи који осуђеницима у Босни и Херцеговини забрањују политичко деловање. Због тога је Абдићева Демократска народна заједница била новчано кажњена, јер је на једном скупу неко од симпатизера носио његову слику.

Бранимир Главаш је, како пише лист, добио доста простора у медијима када је реаговао на изручење бившег премијера Иве Санадера хрватским правосудним властима.

Наиме, Главаш је јавно Санадеру упутио лично и осветољубиво писмо насловљено са "Драги Иво" у којем му је прогнозирао дуг боравак у "Реметинцу".

Иако је на почетку служења осмогодишње затворске казне за ратни злочин, Главаш је већ у септембру на два дана пуштен из затвора, што се претворило у дводневно славље у његовим родним Дриновцима, пише Вечерњи лист.

Осим тога, Главаш је био у прилици да из затвора учествује у креирању страначке листе за изборе и да врло брзо реагује на одлуку Уставног суда. Тада је поништена одлука Државне изборне комисије, а Главашу је забрањено да буде носилац листе Хрватског демократског савеза Славоније и Барање.

Главаш је због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. осуђен на осам година затвора. Казну служи у БиХ пошто је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу чије држављанство, такође, поседује.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво