Конкордат са Подгорицом

Црна Гора са Ватиканом потписала уговор којим се регулише однос званичне Подгорице и Свете столице. Црна Гора је прва савремена држава са православном већином која је потписала овакав уговор, каже премијер Игор Лукшић.

Државни секретар и кардинал Свете столице Тарћизио Бертоне и црногорски премијер Игор Лукшић потписали су конкордат - уговор којим католичка црква регулише односе са другим државама.

Црногорски премијер напомиње да чин потписивања причињава посебно задовољство, пошто је Црна Гора прва савремена држава са православном већином која потписује овакав уговор, што сведочи о њеној екуменској вокацији.

"Темељни принципи на којима почива овај документ омогућавају да се по истим критеријумима регулишу и односи са другим верским заједницама у Црној Гори", рекао је Лукшић након потписивања уговора.

Бартоне је рекао да овај уговор не даје повлашћен статус католичким верницима већ се њиме жели дефинисати правни однос католичке цркве и Црне Горе.

Лукшић је рекао да очекује ратификацију овог међунардоног уговора у парламенту, а такође је најавио и оснивање одељења унутар министарства за људска и мањинска права која ће се убудуће бавити односима цркава и верских заједница и државе.

По црногорском уставу, међународни уговори имају примат над домаћим законодавством.

Црногорски премијер је најавио и доношење новог закона о црквама, јер је постојећи из 1977.године, како је навео, превазиђен.

Потписивању уговора претходио је сусрет Лукшића и папе Бенедикта XVI у папиној библиотеци у Ватикану, где се одржавају сусрети на највишем државном нивоу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво