Љиљана и Соња Караџић подигле личне карте

Супруга и ћерка хашког оптуженика Радована Караџића, Љиљана и Соња, подигле су личне карте на Палама и поднеле захтев за издавање пасоша. Претходно је високи представник међународне заједнице Мирослав Лајчак поништио свој налог о одузимању путних исправа породици Караџић.

Љиљана Зелен Караџић, супруга Радована Караџића, и Соња Караџић - Јовичевић, Караџићева кћерка, данас су у пошти на Палама подигле личне карте и документе, свега неколико часова након што је високи представник међународне заједнице Мирослав Лајчак поништио своју одлуку о одузимању путних исправа и забрани изласка из земље члановима Караџићеве породице, јавља дописник РТС Онлајна.

Ту одлуку Лајчак је донео 9. јануара ове године због сумње да чланови породице Радована Караџића који живе на Палама припадају мрежи његове подршке.

Одлука је поништена након што је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц потврдио да је Караџић јутрос пребачен у притворску јединицу Трибунала у Шевенингену.

У првом појављивању у јавности од хапшења њеног оца Соња Караџић - Јовичевић новинарима је рекла да очекује да већ данас чланови њене породице уђу у процедуру добијања нових путних исправа.

"Надам се да ће МУП РС помоћи да процедура издавања тих докумената буде бржа од уобичајене, без ометања и отезања", изјавила је Караџићева кћерка.

Изразила је наду да ће породици бити враћене и ствари које су им одузели припадници међународних војних снага приликом бројних претреса последњих година и месеци.

"Мислим да сада нема разлога да буду задржане", поручила је Соња Караџић - Јовичевић.

Захвалила је медијима из РС и Србије, али и иностраним, на коректном односу према њеној породици у протеклих осам дана, од хапшења Радована Караџића.

"Медијима који су с нама били у стварном, а не фиктивном контакту, захваљујем на коректности према мојој породици", рекла је Соња Караџић - Јовичевић, која није одговарала на питања новинара.

Претходно, високи представник међународне заједнице Мирослав Лајчак саопштио је да власти БиХ могу вратити документе Љиљани Зелен - Караџић, Соњи Караџић - Јовичевић, Караџићевом сину Александру и Соњином супругу Браниславу Јовичевићу.

"Након консултација са релевантним међународним и домаћим партнерима и институцијама, високи представник је закључио да више не постоје разлози због којих су одузети путни документи од поменутих четворо лица. Они сада имају право на поврат путних докумената, укључујући и личне карте. Ова одлука ступа на снагу одмах", наводи се у саопштењу ОХР-а.

У том саопштењу се упозорава да одлука коју је Лајчак донео не прејудицира никакву садашњу или будућу истрагу против ово четворо лица, нити, како се наводи, право високог представника да предузме било какве будуће мере против било којег лица уколико покуша да опструише или прети да ће опструисати примену Дејтонског споразума.  
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво