Србија доставља списе о Пурди

Хрватској ће на разматрање бити достављена копија списа у случају хрватског држављанина Тихомира Пурде, ухапшеног у БиХ по потерници Србије, договорено на састанку Мешовите комисије Србије и Хрватске, у Загребу. Српско тужилаштво ће инсистирати да, поред Пурде, буду процесуирана још двојица осумњичених.

Тужилаштво за ратне злочине Србије доставиће хрватском тужилаштву на разматрање копију списа у случају хрватског држављанина Тихомира Пурде, који је, по потерници Србије, ухапшен у Босни и Херцеговини, где се налази у притвору.

То је договорено на састанку Мешовите комисије Србије и Хрватске за припрему и размену спискова оптужених или осуђених у Загребу, на којем су учествовали министри правде Србије и Хрватске, Снежана Маловић и Дражен Бошњаковић, српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и државни тужилац Хрватске Младен Бајић.

Тужилаштво за ратне злочине Србије ће копију списа доставити пошто су испуњене претпоставке из Споразума о уступању доказа између два тужилаштва, наводи се у у заједничком саопштењу.

Српско тужилаштво ће, приликом достављања копије списа, инсистирати да поред Пурде буду процесуирана још двојица осумњичених. У заједничком саопштењу Тужилаштва за ратне злочине и Министарства правде Србије наводи се да ће тужилаштво инсистирати да буду процесуирани и Петар Јањић и Данко Маслов, осумњичени да су са Пурдом починили ратни злочин у Боровом Насељу.

На данашњем састанку закључено је да ће хрватској страни, у року од седам дана, бити уступљени, до сада, систематизовани подаци о хрватским држављанима против којих је пред војним судовима СФРЈ и СРЈ, пре 2003. године, вођен поступак и донета пресуда или се води истрага за кривична дела ратних злочина.

Тужилаштва интензивирају сарадњу

На састанку је постављено и питање хрватских држављана против којих је пред војним судовима бивше СФРЈ вођен поступак због кривичног дела оружане побуне и дела против уставног поретка бивше СФРЈ, па ће се у односу на њих покренути иницијатива за допуну српског Закона о амнестији, из 2001. године.

Постигнут је договор да се у Хрватској иницира поновно покретање поступака против српских држављана, који су осуђени у одсуству. Хрватска страна је надлежним органима Србије уступила ажуриране спискове особа које потражује Хрватска, рекла је министака Маловић, напомињући да је ажурирање спискова неопходно како се грађанима осигурала правна сигурност.

Договорено да тужилаштва две земље интензивирају сарадњу у предметима вођеним у одсуству за кривичана дела ратних злочина, како би се покушали прибавити нови докази и на основу њих спровели нови поступци.

На састанку је изражено задовољство досадашњом сарадњом и радом Мешовите комисије као и тужилаштава две земље, наводи се у саопштењу.

У жижи јавности

Тихомира Пурду је, 5. јануара, ухапсила полиција БиХ, приликом покушаја преласка државне границе на прелазу Жупања-Орашје, на основу потернице издате по наредби српског Тужилаштва за ратне злочине, после чега је пребачен у истражни затвор у Сарајеву, где му је одређен притвор.

Министарство правде Србије није упутило захтев за изручење Пурде из БиХ. Предмет ратног злочина, за који се терети Пурда, могао би да буде уступљен хрватском правосуђу, сходно Споразуму о уступању доказа који је закључен између Србије и Хрватске.

Хрватски државни органи показали су велико интересовање за тај случај, па је тако и премијерка Хрватске Јадранка Косор о томе разговарала са председником Србије Борисом Тадићем.

Председник Тадић је у разговору, који је иницирала премијерка Јадранка Косор, истакао да овај и друге сличне случајеве треба да разматрају надлежна министарства и тужилаштва Србије и Хрватске, поштујући правне системе обе земље.

Министарка правде Србије изразила је уверење да постоји спремност обе стране да сви проблеми буду решени у што краћем року и истакла да није битно где ће се судити и чије ће правосуђе процесуирати окривљене, већ да је нужно да нико не прође некажњено за почињени злочин.

"Процесуирање ратних злочина је обавеза и дужност и Србије и Хрватске на путу ка Европској унији и две земље су показале да им није интерес да починиоци ратних злочина прођу некажњено", поручила је Маловићева.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво