"Исправљање" Његоша

Нисам преводио "Горски вијенац" већ сам само исправио правописне грешке и прилагодио га новој црногорској ортографији која сада има два слова више, каже Божидар Миличић, приређивач новог издања тог епа на црногорском језику.

Црногорски филолог, новинар и публициста Божидар Миличић каже да је изненађен реакцијом српске јавности након сазнања да је дело Петра Петровића Његоша "Горски вијенац" приређено у складу са црногорским правописом.

Нема говора о неком политичком атаку на Његоша нити је, како каже, Србима у Црној Гори, које иначе веома цени, "дирао" Горски вијенац, рекао је Миличић Танјугу.

Миличић објашњава да није преводио славни еп, већ да је само "исправио правописне грешке и прилагодио га новој црногорској ортографији која сада има два слова више".

Црногорски правопис је представљен 2008. године, а средином прошле године Скупштина Црне Горе је усвојила Закон о увођењу црногорског језила у образовне институције. Према новом правопису црногорска азбука има има два слова више "сј" и "зј".

"Није ми ни на памет пало да преводим 'Горски вијенац' јер сматрам да су српски, босански, црногорски и хрватски један језик, већ сам само прилагодио текст новој црногорској ортографији", каже Миличић.

"Мени као филологу одговара фонетска формула 'пиши као што говориш', што се дешава у Србији, Хрватској и БиХ, па зашто то не би било примерено и у Црној Гори, посебно сада када за то постоје и правописни услови", навео је он.

Миличић каже да је изменио екавицу тамо где је то било потребно, али додаје да су многи екавизми, којих у епу има, остали. Као пример он је навео речи време и колевка.

Према његовим речима, цео посао је урађен уз подршку Министарства просвете Црне Горе и до сада је из штампе већ изашао један број примерака овог најновијег издања Горског вијенца.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво