Грчка плаћа ванредне трошкове туристима

Грчка обећала да ће туристима надокнадити све ванредне трошкове у случају да након летовања остану дуже због штрајкова и временских непогода.

У напору да подстакне туристичку индустрију, Грчка је обећала да ће страним посетиоцима надокнадити све ванредне трошкове у случају принудног продужења њиховог боравка.

Надокнада ће бити исплаћена туристима који морају да остану дуже у Грчкој због штрајкова, чак и непогода, изјавио је министар за културу и туризам Павлос Героуланос.

"Платићемо сваки ванредни рачун за смештрај и храну сваком туристи у Грчкој ако буде овде задржан због вулкана на Исланду," рекао је министар.

Грчка је усред велике буџетске и дужничке кризе и прошлог месеца је избегла проглашење мораторијума користећи прву траншу спасилачког пакета ЕУ и Међународног монетарног фонда од 110 милијарди евра.

Да би дошла до пакета, влада социјалиста је смањила пензије и плате у јавном сектору и повећала порезе.

Синдикати су одговорили серијом штрајкова који су закочили ваздушни, поморски и друмски саобраћај.

Туризам је кључни извор прихода Грчке. Доноси више од 15 проценета бруто домаћег производа и у том сектору је свако пето радно месето.

Аналитичари очекују ове године пад туристичке посете за 10 до 12 проценета, после нереда у којима је прошлог месеца у Атини погинуло троје људи.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јун 2010, 01:06) - anonymous [нерегистровани]

плаћа Швабо

па немају никакве бриге

(среда, 23. јун 2010, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Ma Turska

je zakon!!!

(уторак, 22. јун 2010, 22:44) - Radivoje Delic [нерегистровани]

prijatelji

Kod prijatelja na more, narocito onda kad im je tesko! Kao sto su i oni nama pomagali uvek kada nam je bilo tesko, pa tako i danas oko Kosova!

(уторак, 22. јун 2010, 21:08) - Саша [нерегистровани]

БРАТСКИ

У потпуности подржавам претходни коментар, и молим наше људе да што више, на овај начин, пропагирају грчки туризам. Да нашој браћи по вјери, у складу са нашим могућностима, помогнемо у тешким данима као што су они спашавали наш народ кад нам је било најтеже.

(уторак, 22. јун 2010, 15:05) - Anika [нерегистровани]

Sumnjam...

...da ce da im padne turizam!Mozda,ali samo zbog predrasuda.Pre par dana sam se vratila sa Halkidikija,i s' obzirom na to da sam prvi put bila u Grckoj,prezadovoljna sam.Kroz Atinu se ne prolazi,a putuje se obilaznicom oko Soluna,tako da od nereda nema ni "N".I ono sto je meni jako bitno,u Grckoj ne postoji ruzan,grozan i los smestaj.More je predivno,i delfine sam videla,i Egej je predivan.Cist!Domacini "natucuju" srpski i jako su ljubazni,sto svakako treba da se ceni.Osecala sam se bolje nego kuci,i provela divno.O detaljima ne bih,ali generalno,sve sto je skuplje od 100 evra,10 dana,u sezoni,ide agencijama.Grcka je,generalno,jeftina.I lazu ljudi da su Grci lenj narod.Kod njih zapustena njiva ne postoji.Dosta su religiozni,i skoro da nema kuce bez krsta.Poenta je da za male pare moze super da se prodje,ituristi nemaju veze sa demonstracijama,i za sad...toliko.