Пожари широм Грчке

За последња 24 сата у Грчкој је избило више од 150 пожара, док многобројни ватрогасци у авионима, хеликоптерима и специјалним возилима покушавају да спрече ширење пожара. Међутим, упркос паду температуре на око 30 степени пожари се шире ношени веома јаким ветром.

За само један дан у Грчкој су избила 102 шумска пожара и чак 54 у насељеним подручјима. До темеља су изгорела складишта индустријске робе и предузеће увозника са складиштем аутомобила, док је у последњи час ватра заустављена пред танковима рафинерије нафте.

Ватрогасци држе под контролом пожар у индустријској зони Атине, у Аспропиргосу где се налази велика лука, рафинерије нафте, челичане и друге фабрике. Тамо је пожар избио јутрос нешто после два сата, а касније на још три места због чега локалне власти сумњају да је пожар подметнут.

Због пожара који је поподне локализован, евакуисано је становништво места Маркопуло, недалеко од Атине, где су три куће оштећене ватром. На том месту су 24 ватрогасна камиона, 60 ватрогасаца, три хеликоптера и седам ватрогасних авиона.

Од поподнева ватра гори и у кланцу Темби, близу аутопута Солун-Атина где је такође ангажовано пуно средстава како би се ширење пожара спречило. Седам ватрогасних возила, две пешадијске јединице војске, два авиона и седам ватрогасних хеликоптера гасе пожар у кланцу Темби.

Пожари данас горе и на острвима Кефалонија, Андрос и Крф. Ватрогасци уз помоћ хеликоптера на Андросу бране лучки град Гаврио у чијој околини гори жбуње. На Кефалонији такође горе предели испуњени жбуњем, док је на Крфу пожар захватио шуму код места Палеохори.  

Ватра је ослабила када је дохватила већ напола изгореле борове на обронцима планине Парнита, која је горела и прошлог лета.

Пожар је у зору избио и на највећем атинском сметлишту крај приградског насеља Ано Љосја. У суседству су изгореле једна фабрика за прераду дрвета, фабрика фрижидера и два складишта.

Јучерашњи велики пожар на обронцима планине Парнита, у предградју Атине, сасвим је локализован, а стотинак ватрогасаца и војника са 16 возила данас гаси последња жаришта.

Током претходне ноћи су избила још три мања пожара на самом рубу градског насеља Атине, али су брзо угашена. У предграђу Солуна данас је изгорело око 50 хектара шуме, а пожар је локализован пред подне.

Ватра међутим бесни на пољима недалеко од граничног прелаза Евзони, на граници Грчке и Македоније. По извештајима грчких медија, пожар је избио у Македоњи, а ветар га је пренео у Грчку која је послала јаке ватрогасне снаге у гранично подручје.  

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво