Томпсон ослобођен, Срби и Јевреји огорчени

Невладине организације Срба и Јевреја у Хрватској осудиле одбацивање кривичне пријаве против Марка Перковића Томпсона. Тужилаштво одлуку правда чињеницом да певач није поздрављао усташким поздравом, већ да се поздрав чуо из позадине.

Невладине организације Срба и Јевреја у Хрватској осудиле су одбацивање кривичне пријаве против певача Марка Перковића Томпсона.

Жупанијско тужилаштво у Загребу је пријаву одбацило уз оцену да на концерту 30. маја прошле године Перковић није користио усташки поздрав "За дом спремни".

Тужилаштво је, без спровођења адекватне истраге, оценило да певач током концерта није поздрављао усташким поздравом, већ се поздрав чуо из позадине, на почетку песме као да је снимљен на матрицу.

Одбачене су и пријаве, поднете против непознатих лица, која су носила усташке ознаке. Тужилаштво је признало да је таквих лица било и да су она манифестовала морално неприхватљиво понашање, али не у мери да би то било окарактерисано као кривично дело.

У заједничком саопштењу "Заједница Срба у Хрватској" и јеврејска организација "Маргелов институт" из Загреба истичу да су 11. маја поднели предлог оптужнице против Томпсона и више непознатих лица због кривичних дела на концерту одржаном 30. маја прошле године у Загребу.

Организације наводе да су на концерту извођене песме са службеним усташким поздравом, да је коришћен усташки поздрав и да се позивало на убиства Срба, уз присутну усташку иконографију и вређање службене заставе Хрватске уз коју су истицане усташке заставе.

Предлог оптужнице уследио је након одбацивања кривичне пријаве коју су "Заједница Срба", "Маргелов институт" и "Удружење младих антифашиста Загреба" поднели 24. јула прошле године, а коју је Жупанијско тужилаштво у Загребу одбацило у децембру.

"Несанкционисањем група које пропагирају усташки злочиначки режим и позивају на убиство једне законом и уставом штићене националне мањине шаље се порука, да се такво понашање толерише од стране хрватског судства", истичу организације.

"Сматрамо да хрватско правосуђе треба и мора оштро реаговати на такве појаве масовног и отвореног исказивања филоусташтва, нарочито кад је оно јавно и кад се користи у сврху застрашивања и упућивања претњи хрватским грађанима српске националности", наводи се у саопштењу.

Саопштење се завршава позивом хрватском правосуђу да учини све да се такво понашање ефикасно сузбије. Мањинске организације истичу да ће о овом негативном судском решењу упознати међународне факторе и европске институције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво