Месићев опроштајни говор

У последњем обраћању грађанима као председник Хрватске, Стјепан Месић изразио незадовољство садашњим стањем у региону иако се, како је рекао, залагао за регионалну сарадњу.

Председник Хрватске Стјепан Месић, у последњем обраћању грађанима као председник државе, изразио незадовољство садашњим стањем у региону иако се, како је навео, залагао за регионалну сарадњу.

У обраћању грађанима на телевизији, Месић је рекао да је направио заокрет у односима Хрватске са Босним и Херцеговином, као и да је покренуо и "најискреније спроводио даљу нормализацију односа са Србијом".

"Но, свака нормализација између два субјекта, а ја радије кажем: поновно успостављање међусобнога разумевања и поверења, не може да иде испод границе властитих националних интереса, нити изнад границе интереса трећих", рекао је Месић, а пренела је хрватска новинска агенција Хина.

Говорећи о односима у региону, Месић је навео да је важно да у свакој нормализацији односа имате партнера. "Мислим да сам био довољно јасан", додао је он.

Говорећи о свом раду на месту председника Хрватске, Месић је рекао да је неке ствари радио без подршке хрватске владе која, како је навео, није имала или довољно храбрости или политичке визије да га следи.

"Можда ће ми неко замерити што превише често употребљавам реч "ја". Али, вечерас, на истеку мандата, могу и морам рећи да сам неке ствари доиста радио сам, наравно с мојим сарадницима, али без подршке владе, па и против воље владе која није имала или довољно храбрости, или политичке визије да ме следи', рекао је одлазећи хрватски председник.

Након престанка мандата Месић остаје активан

Месић је рекао да је "уз не мале отпоре" наметнуо нови начин гледања не само на сарадњу Хрватске са Хашким судом него и на недавну прошлост.

"Наметнуо сам, и то морам нагласити, доиста наметнуо, концепт индивидуализације кривице за почињене ратне злочине и тиме отклонио опасност да се цели хрватски народ стигматизира због недела појединаца који су се сакривали иза хрватскога имена", навео је хрватски председник.

Месић је рекао и да се "уз гласне и агресивне отпоре" бавио и питањем односа према антифашизму као једној од "најсветлијих страница" у хрватској новијој историји, као и да се залагао да се Хрватска из државе у којој се право селективно примењивало претвори у земљу владавине права.

"И ту су остварени значајни помаци, али још нисмо дошли до крајњега циља", оценио је он и додао да је појачана борба против корупције и организованог криминала, као и да постоји политичка воља да се настави та борба.

Месић је истакао и да ће и након престанка мандата "остати активан и спреман да помогне када се за то пружи прилика".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво