Читај ми!

Црна Гора: Полиција била обавештена о могућим нападима на кућу Спасојевића

Председник Синдиката управе и правосуђа Ненад Ракочевић рекао је да два напада бомбом на начелника Истражног затвора Предрага Спасојевића нису била никаква упозорења, већ су то "бескрупулозни напади на његов живот и живот његове породице". Ракочевић је најавио да ће ускоро организовати протест подршке Спасојевићу.

Све информације о могућем нападу бомбом - "ко, како, зашто, на који начин, чак и са које стране куће ће се десити", званично су пријављене Управи полиције чим су добијена сазнања, али полиција није показала "довољно заинтересованости" како би спречила нападе те на тај начин осигурала и обезбедила здравље и живот начелника Истражног затвора и његове породице, нагласио је, између осталог Ракочевић изражавајући сумњу да неко овај случај "усмерава у ћорсокак".

Председник Синдиката Ракочевић такође је питао да ли је напад на Предрага Спасојевића "напад на државу, немоћну државу која нема снаге да доведе у ред своје службе, а камоли да рашчисти с криминалним миљеом".

"Не зна се шта је горе, да ли могућност новог напада после експлозије прве бомбе што је највероватније, или да је друга нађена бомба била бачена пре првобитне експлозије, па да је полиција није нашла, то јест да није добро опсервирала лице места", саопштио је Ракочевић.

У ситуацији када је бомба експлодирала, на снимку са камера које су скоро постављене, наводи он, види се да је особа која је изашла из аута са места сувозача из трка замахнула руком и бацила бомбу "према кући у омаленом дворишту".

"Вероватно од великог узбуђења, а самим тим и несмотрености, нападач је, претпоставка је, мислећи да ће пребацити дрво које се налазило између њега и дворишне бетонске ограде, у ствари бомбом закачио гране дрвета, које су зауставиле и усмериле бомбу да падне са спољашње стране поменуте ограде, где је и експлодирала.

Мете оба напада начелник Спасојевић и чланови његове породице 

Да је бомба пала у двориште куће, односно да је друга бачена бомба експлодирала, несумњиво би узроковале катастофалне и несагледиве последице, експлозије би стопроцентно угрозиле животе укућана који су се у том тренутку налазили у кући", наглашава Ракочевић.

Сматра да је намера нападача била да повреди и убије Спасојевића или чланове његове породице. "Бомба која је експолдирала је марке М52 југословенске производње, намењена за ефикасно елиминисање живе силе распрскавајућим гелерима у полупречнику од 20 метара. Друга бомба је такође југословенске производње М75 намењена за ефикасно елиминисање живе силе распрскавајућим куглицама (3000 куглица) у полупречнику од 18 метара.

Ове веома опасне експлозивне направе би да су експлодирале у омаленом дворишту имале убојито дејство велике разорне моћи, са тешким и по живот опасним последицама, што значи да је намера нападача била да повреди и убије Предрага Спасојевића или чланове његове породице, за њих криминалце очигледно неважно кога", оценио је Ракочевић, пренеле су подгоричке Вијести. Истакао да је да због и даљег постојања опасности по безбедност породице Спасојевић, односно због конкретно, вома смешне истраге, овом приликом неће приказивати све визуелне приказе које имају.

Претреси у Спужу 

"На фотографији лица куће се може видети велики простор која заузимају окна прозора и врата, те колика је била велика могућност трагичних последица по њега и његову породицу, а где би посебна била трагедија у случају експлозије да је неко боравио на веранди куће као што често борави", каже Ракочевић, који сматра да Спасојевић криминалцима смета због савесног рада. Казао је, између осталог, да се до информација, које су биле "толико прецизне да су унапред до детаља описале све елементе ових напада", дошло интерним активностима, "а не активностима полиције и других надлежних служби" и то најмање двадесет дана пре него су се десили напади.

"Након сазнања о опасностима које им прете, породица Спасојевић је поставила видео-надзор око куће, односно кретала се наоружана и под великом пажњом", наглашава Ракочевић. 

Сматра да је држава немоћна да заштити "своје најбоље кадрове", те да је лако закључити да "код нас криминал и даље господари" чак и на важним државним нивоима.

Треба подсетити, међутим, да су за викенд "Вијести" објавиле информације о претресима соба Истражног затвора у Спужу. Том приликом су одузета четири мобилна телефона, СИМ и меморијске картице, више врста надозвољених таблета, игле, шприцеви, ампуле... 

Према истим информацијама "Вијести", од четири одузета мобилна телефона, три су марке "ајфон" и пронађена су у собама у којима бораве притворени чланови организованих криминалних група.

Претреси у Истражном затвору настављени су непуних 24 сата након што је испред ограде начелника тог дела УИКС-а, Предрага Спасојевића, активирана ручна бомба. "Вијести" су још пренеле незваничну информацију која је потврђена овој редакцији да ће се претреси наставити у Спужу.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво