Читај ми!

Хрватска: Планиране ликвидације хрватских политичара

Против мушкарца (53) подигнута је оптужница због планирања ликвидације хрватских политичара. Неколико пута је био хапшен због разбојништва. Код њега је пронађено више врста различитог оружја, ножева и ручних бомби.

Државно тужилаштво Хрватске је у сарадњи са Службом тероризма ПНУСКОК-а спровело истрагу о педесеттрогодишњем мушкарцу. Против њега је подигнута оптужница. Терете га за припрему више терористичких напада на хрватске политичаре и државне функционере а кривични закон за то дело предвиђа казну затвора од шест месеци до пет година.

Како стоји у оптужници а преносе хрватски медији, оптужени се терети да је на подручју Шибеника и Водица, незадовољан радом власти и прописаним мерама због короне, скидао с Интернета фотографије највиших државних званичника и чланова њихових породица. Све је чувао у свом таблету који је полиција пронашла.

У таблету је чувао и фотографије директора здравствених институција, истакнутих научника и професора, те судија Уставног суда, али и адресе на којима станују највиши државни званичници, као и директори једног завода и болнице. Претраживао је и како се долази до адреса на којима станују поједини високи државни званичници и директори, као и места где се налазе поједине амбасаде и једна телевизијска кућа.

Терети се да је при планирању убистава и напада набавио фотографије кофера за прикривено ношење оружја.

Код себе је имао два пиштоља и аутоматску пушку с пригушивачем.

Анте Летица из Института за истраживање хибридних сукоба, како преноси Вечерњи лист, рекао је да све то указује да се оптужени озбиљно припремао за извршење кривичних дела. Додао је да то треба да буде аларм службама које брину о сигурности хрватских највиших представника да још боље раде свој посао.

Он је, међутим, уверен да је реч о појединцу а не о криминалној групи или организацији. 

"Ако је то ово што ДОРХ (Државно одвјетништво Републике Хрватске, прим.н) каже, онда се ради о усамљеном вуку. То су особе које се најтеже откривају. Немају организацију ни структуру. Њих је врло тешко пратити и документовати њихову делатност те их на крају процесуирати", упозорио је.

Иначе, познато је и да је оптужени био члан једне организације која се залаже за недемократске начине свргавања власти.

"Надам се да СОА (Сигурносно-обавјештајна агенција, прим.н) прати овакве структуре и да према њима законски поступа", казао је Летица. 

О случају се изјаснио и хрватски премијер Андреј Пленковић који је казао како има више таквих случајева.

"Неки су идентификовани, неки нису. Имате два пута за то. Можете причати о вуковима самотњацима или можете причати о групама. Ретко је да су то самотњаци", рекао је Пленковић осврћући се на случај.

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво