Читај ми!

Годишњица Дејтонског споразума – Жељка Цвијановић: Вратити се изворном слову документа

Прошло је 27 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир, којим је рат у БиХ окончан. Тим документом, који је добио назив по градићу Дејтон у Сједињеним Америчким Државама, где је након преговора и потписан, успостављен је нови уставно-правни поредак у БиХ.

После тронедељних преговора, од 1. до 21. новембра 1995. године, челници Босне и Херцеговине, Хрватске и Савезне Републике Југославије, уз посредовање Сједињених Америчких Држава, постигли су договор и окончали рат.

Дејтонски споразум су потписали тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман, а те земље су гаранти спровођења споразума.

Документ је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера. Поред њега, главни амерички посредници су били Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Званично је потписан у Јелисејској палати у Паризу 14. децембра 1995. године.

Један од главних принципа на којима је Дејтонски споразум заснован јесте подела на два ентитета - Републику Српску (49 одсто територије) и Федерацију БиХ (51 одсто територије).

Поводом годишњице споразума, новоизабрани председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће са новоизабраним српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић конципирати политике које ће јачати Српску.

Додик је, рекао да ће бити настављена стабилизација Републике Српске.

Жељка Цвијановић поручила је да је приоритет враћање изворном Дејтонском споразуму, имајући у виду да је тај документ пре 27 година прихваћен од свих народа и да је донео уставно-политички систем који је омогућио да земља функционише у миру и да се нико не осећа угрожено.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво