Читај ми!

Пленковић: Забрана руске нафте од децембра, одлука није одложена

Хрватски премијер Андреј Пленковић каже да одлука ЕУ о забрани увоза руске нафте ступа на снагу за све у децембру, те да није одложена.

Одлука о забрани увоза руске нафте ступиће на снагу на време, таква каква јесте, рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић истичући да та одлука није одложена, преноси хрватски портал Индекс.

"ЕУ је донела заједно, не Хрватска, него свих 27 држава чланица, пакет санкција према Русији. Србија није доказала ни на који начин да има било какву врсту енергетске угрожености или да увоз руске нафте представља задњу сламку спаса да би грађани Србије имали бензин. Немају нити једног аргумента", рекао је Пленковић.

Тврди да та одлука ступа на снагу за све у децембру.

"Није Вучић дошао ту и изборио се за одлуку, то је нонсенс, одлука ће ступити на снагу таква каква јесте на време", каже Пленковић.

Напомиње да Србија може да увезе нафту преко Крка, преко Јадранског нафтовода – "било коју нафту осим руске јер је ЕУ одлучила да примени санкције на увоз руске нафте".

"Ако Србија може набавити нафту која није руска и прерађивати је у панчевској рафинерији, где је онда проблем", упитао је Пленковић.

"Да знамо да панчевска рафинерија не може да прерађује никакву нафту, па дали бисмо им руске колико им треба. Шта би ми сада требало? Дати њима руску иако могу купити и било коју другу нафту, прерађивати је и продавати својим грађанима", рекао је Пленковић.

Додао је и да "испада као да је Хрватска сама од себе смислила санкције, јер нема шта друго да ради осим да напакости Србији".

"То је смешно. Увредљиве и безобразне тезе. Врло је важно да се схвати порука, свако ко хоће да буде у ЕУ, то подразумева и неке пакете санкција", рекао је Пленковић и упитао коју је то санкцију Европске уније Србија применила на Русију.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво