Читај ми!

Вијести: У Подгорици више особа под истрагом због сумње да су радиле за руску обавештајну службу

Два црногорска држављанина, шест службеника амбасаде Русије и неколико држављана Русије под истрагом су због сумње да су радили за обавештајну службу Русије, сазнају "Вијести" из више извора. Међу осумњиченима и бивши портпарол црногорског Министарства вањских послова (МВП) Радомир Секуловић, потврђено је "Вијестима" из више извора.

Из Специјалног државног тужилаштва су саопштили да су претреси и даље у току.

 

"Власници или држаоци просторија које се претресају присуствују претресању.Нико од њих у овом тренутку није лишен слободе ,а поједине медије и јавне личности бих посебно подсјетио да су дужни да се придржавају правила о поштовању претпоставке невиности и да својим изјавама о поступку који је у току не повређују права грађана код којих се претресање врши", наводи се у саопштењу портпарола и специјалног тужиоца Вукаса Радоњића.

Премијер Дритан Абазовић је саопштио да је ухапшено више особа.

"Активност је планирана нешто раније и синоћ је активирана. Јутрос је ухапшено више лица. Мислим, ухапшено... док они оду код тужиоца, док им се одреди притвор, ако им се одреди, често то у Црној Гори изазива неке дискусије", навео је Абазовић.

Секуловић је у МВП на тој функцији био за вријеме државне заједнице Србија и Црна Гора, преко 30 година запошљен на конзуларним пословима, а имао је високо звање још у бившој Југославији.

Радио је дуго на конзуларним пословима у афричким земљама.

Према сазнањима Вијести, акцију је водила Агенција за националну безбедност (АНБ), у чијој је и надлежности то кривично дело, а спроведена је по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ).

Према једном извору једна од осумњичених особа је према подацима АНБ, више од деценије радила за руску службу и дио је шире групе чији су чланови познати Агенцији за националну безбедност.

Наводно је у питању службеник државне администрације.

Исти извори наводи да је данашња акција тек почетак активности на откривању сарадника страних обавештајних служби.

Из АНБ-а нису одговорили да ли је тачно да је ухапшено више особа због сумње за шпијунажу.

У оквиру акције АНБ, СДТ и Специјалног полицијског одјељења (СПО) извршени су претреси на више локација у Подгорици и околини током који су, наводи извор, пронађени предмети "од интереса за истрагу".

Други саговорник Вијести рекао је да је ово део међународне акције.

Портпарол СДТ-а, специјални тужилац Вукас Радоњић казао је раније да је на захтјев СДТ-а, а по наредби Вишег суда, полиција врши претресање станова и других просторија више грађана, "због основа сумње да су учињена кривична дјела стварање криминалне организације и шпијунажа".

"За сада нико није лишен слободе", рекао је Радоњић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво