Читај ми!

Патријарх Порфирије у обновљеном храму у Загребу: Служимо први пут после потреса и то није случајно

Иако још има доста посла, Саборни храм у Загребу статички је сигуран, остаје још да се уреди живопис и да се спољна зидна пластика врати у свој првобитни изглед, рекао је патријарх Порфирије, који је служио литургију у храму обновљеном после земљотреса.

Патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у загребачком Саборном храму посвећеном Преображењу Господњем.

"Данас је Преображење и, ево, имамо прилику да служимо први пут после потреса и то није случајно. Преображење је пре свега слава овог храма. Храм је посвећен Преображењу Господњем. Храм и јесте место у које треба да се сабирамо, да се скупљамо, не да бисмо решавали, пре свега и примарно, било какве локалне или глобалне проблеме од овога света, без обзира којој области човековог живота припадају. У храму се сабирамо баш због тога да се преображавамо, да растемо у Христу, да растемо у врлини, да растемо у добру, да растемо у љубави, да духовно бивамо све већи и већи, да се уподобљавамо Христу", рекао је патријарх.

Изразио је радост због успешних радова на обнови Саборног храма, који је претрпео озбиљна оштећења у земљотресима прошле године.

"Иако још има доста посла, храм је статички сигуран и може, а молимо се богу да до тога не дође, поднети и много веће ударе. Остаје још да се изнутра до краја уреди живопис и да се спољна зидна пластика врати у свој првобитни изглед. Сигуран сам да смо због тога сви данас радосни. Наравно, да бисмо дошли до ове позиције помогли су многобројни појединци, али и европске институције и државне институције", додао је патријарх.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво